december 15, 2021

Idejében szólunk!?

Szerző: Gyuris Kálmán

Nem véletlenül fejeztem be kétféleképpen a címet. Van, amikor idejében tudunk információt adni, de ezt vagy megfogadják a partnerek vagy nem, illetve van amikor mi sem tudunk időben reagálni, jelezni.

Egy nagyon bonyolult időszak közepén vagyunk, teljesen kiszámíthatatlan a piac, az áremelkedés mellett a logisztika, elérhetőség még nagyobb probléma. A kertészeti műtrágyák területén még mindig jobb a helyzet, mint szántóban, legalábbis a Yara Hungária Kft. által forgalmazott termékeket illetően.  Itt kisebb mértékű az áremelkedés, és hektikusan, de gyakorlatilag minden termék elérhető. Természetesen az állandóan változó árak és az ingadozó elérhetőségek nehezítik mindannyiunk életét. Nézzük termékcsoportonként, mi a helyzet:

Kertészeti szulfátos alapműtrágyák tekintetében egy kiugróan jó évet zártunk, és optimistán tekintünk a 2022. év elé. Az értékesítés gerincét képező Yara Mila Complex, illetve YaraMila Cropcare termékek (8-11-23, 11-11-21) abszolút meghatározóvá váltak ezen a területen. Az egyenletes, magas minőségben gyártott termékeinkben mindig megbízhatnak partnereink. Mindegyik kiváló szórásképpel, egyenletes szemcsemérettel, a konkurenseknél sokkal jobb oldékonysággal, felvehetőséggel rendelkeznek. Ezen a területen megjelentünk egy új termékkel, amely összetételében és több tulajdonságában is nagyon jól mutat. A YaraRega 9-0-36 az első teljes kereskedelmi évében nagyon komoly felületen bizonyított. Legfontosabb tulajdonságai a következőek:

  • Granulált kálium-nitráthoz hasonló összetétel
  • A nitrogén tartalom ideális: 50 % N-NH4 és 50 % N-NO3
  • 1:4 a N: K arány, ami a kertészetben sok helyen igény
  • Magas kéntartalom: 35 % SO3
  • Alacsony klórtartalom (<1 %)
  • Nagy szemcsekeménység → kiváló szóráskép
  • Nagy tisztaság és oldhatóság (<1% oldhatatlan rész)
  • SB kiszerelés (25 kg)

 

Ezeket végig olvasva érthetővé válik a sikeres bevezetése a piacon, reméljük a sikeres folytatást is.

Vízoldható NPK a következő termék család, amiről egy pár gondolat: A Fericare 5 és Kristalon 12 féle összetétele a garancia arra, hogy mindenki megtalálja a növény vegetációs fejlettségéhez igazodó összetételeket. A két család összes tagja kifogástalan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, 100%-ban és gyorsan oldódnak, minden káros anyagtól mentesek. A változó NPK összetétel mellett teljes mikroelemsorral rendelkeznek. A két termékcsalád közötti fő különbség nem a minőségben, hanem az összetételekben és az elérhetőségben van.

A harmadik nagy csoport, amit a kertész kollegáknak tudunk ajánlani, a YaraLiva kalcium-nitrát család. Az itt található 2 termék összetétele gyakorlatilag megegyezik, a Tropicote és a Nitrabor között az utóbbi bórtartalma jelent egy kis pluszt. Ez a két termék bevonattal ellátott, granulált kalcium-nitrát, amelyekkel a fejtrágyázás akár 24 m szórásszélességgel is megvalósítható. Ezen termékek alapja a kristályos Calcinit, amely 100 % oldékonysággal rendelkezik.

A mono műtrágyák nagy családjából itt külön nem részeletezem az összes terméket, értelemszerűen kiemelkedik a kálium-nitrát (YaraTera KristaK+). Minőség tekintetében mind kifogástalan, 100 % -ban vízoldható. A keverhetőségükről a prospektusban, vagy a honlapon lehet információkat találni.

Egy-két gondolat a lombtrágyázásról: Minden évben komoly növekedést érünk el ebben a szegmensben. Akár növényspecifikus alkalmazásról van szó (Frutrel, Kombiphos, Brassitrel), akár egy -egy konkrét elem pótlása a cél (bór, cink, réz, magnézium stb.), a YaraVita család tagjai kiemelkednek a mezőnyből mind hatóanyag-tartalomban, mind az erre vetített árral.

A címben említett időben szólásról még annyit, hogy ebben a piaci helyzetben mindenkinek azt tudom javasolni, hogy a biztosra menjen, időben szerezze be a műtrágyát, jelen információink alapján ezzel nem vállal kockázatot, de ha felhasználáskor késik a beszerzés, az komoly gond lehet. Ebben igyekszünk a Móra-Input céggel együtt időben biztosítani az árualapot, amely a fentiek alapján nem változik a következő termesztési évben sem.