január 23, 2022

Hajózni muszáj…! …és műtrágyázni?

Szerző: Kovács András

A fenti címben egy régi római mondást formáltam át napjainkra, ugyanis a mezőgazdaságban dolgozó termelőket, szakmai irányítókat, inputkereskedőket a jelentős műtrágya áremelés igen nagy fejtörésre, gondolkodásra készteti. Azt gondolom, hogy a magas terméseredmények eléréséhez kell műtrágyázni, még akkor is, ha az sokkal többe kerül, mint az elmúlt években. Abban is biztos vagyok, hogy 2022-ben még nagyobb jelentősége van a jó minőségű műtrágyák kiválasztásának; legyen az alap-, fej- vagy lombtrágya.

A Yara minőségi termékei, kidolgozott tápanyagutánpótlási technológiái a megoldást jelenhetik ebben a nehéz helyzetben is!

A modern tápanyaggazdálkodás fontos tényezője a korszerű műtrágya kiválasztása, alkalmazása, mely lehetővé teszi az egyenletes kijuttatást, a gyors felvehetőséget. A csemegekukorica, árukukorica, borsó és napraforgó eredményes termesztése szempontjából lényeges az egyöntetű kelés, az erős gyökérzet, a gyors kezdeti fejlődés, és nagy, egészséges lombfelület kialakítása.  

A kívánt eredmények eléréséhez jó megoldást nyújtanak a Yara Hungária Kft. által forgalmazott termékek:

-Mikrogranulátum: Yara NP Starter 10,5-47 + 1,8 Zn, 0,1 B. Dózisa 15kg/ha

-Melegen granulált NPK készítmények: YaraMila NPK 7-20-28, 8-24-24, 16-27-7, 9-12-25, 14-14-21

-N-tartalmú, fejtrágyázásra javasolt termék: YaraBela Sulfan

Mit „tudnak” ezek a műtrágyák?

  • magas hatóanyagtartalom
  • optimális hatóanyagarányok
  • melegen granulált termékek
  • könnyen felvehető tápanyagforma
  • kiváló fizikai tulajdonságok miatt egyenletes kijuttatás
  • széleskörű mikroelem kiegészítés

A költségtakarékos megoldást a vetéssel egymenetben kijuttatott YaraMila komplexszel tudjuk elérni.

Ez nem új keletű technológia, hanem több évtizede a Yara indította el Magyarországon. A lényege ennek a megoldásnak, hogy a vetéssel egymenetben juttatunk ki könnyen felvehető tápelemeket.

Pl.  250 kg/ha YaraMila 16-27-7 adagolása esetén kijuttatunk 40 kg nitrogén, 67,5 kg foszfor, 17,5 kg kálium és 12,5 kg kén hatóanyagot.

Természetesen, akinek a foszfor és a kálium is fontos, az válaszhatja a 8-24-24-es összetételt is.

Ezzel a termékkel egy jelentős tápanyag tőkét tudunk biztosítani a növényeinknek a vegetációja során.

2022-ben fontos technológiai elem lehet a lombtrágyázás, amelyben a Yara kiemelkedő minőségű lombtrágyacsaláddal áll a termelők rendelkezésére. Ez a család a YaraVita.                                                                                               A lombtrágya piaca nagyon szelés, sok termékből tudnak választani a termelők. A várt eredmény eléréséhez nem mindegy, milyen terméket választunk; a lombtrágyák között is óriási a különbség!

Az első fontos szempont, hogy jó legyen a formulációjuk, pl. szuszpenziós lombtrágyák legyenek. Ennek köszönhetően esőállósággal és tartamhatással rendelkeznek, növényvédőszerekkel jól keverhetőek lesznek, nem okoznak perzselést, a termékek magas hatóanyag-mennyiséget tartalmaznak.

A második fontos szempont, hogy növényspecifikusak legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott növénykultúra számára fontos tápelemeket tartalmazza a megfelelő dózisban a készítmény.

A harmadik fontos szempont, hogy a termék mögött több éves gyakorlati fejlesztő munka legyen, aminek eredményeképpen tudjuk a növény fenológiai állapotához igazítani az optimális kezelési időpontokat.

Ha ezeket a főbb szempontokat szem előtt tartjuk, már csak nagyon kevés termék marad, amiből érdemes választani!

De van egy negyedik fontos szempont is, a termék ára. Kedvező legyen a kijuttatott hatóanyag egységár, s a termékár is.

A YaraVita termékcsalád ezeknek megfelel, ezt több ezer, de lehet, hogy több tízezer elégedett gazdálkodó bizonyítja Magyarországon is, s a számuk évről évre nő.

A YaraVita Brassitrel Pro, a napraforgó (s mellette a repce, borsó, bab, cukorrépa, mák és szója) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 116 g/l MgO-t,60 g/l B-t, 70 g/l Mn-t, 4 g/l Mo-t, 124,6 g/l CaO -t és 69 g/l N-t. Napraforgóban 4-8 leveles állapotban 2-4 l/ha dózisban kell kijuttatni. Csillagbimbós állapotban ismételni ajánlott a kijuttatást, az extra mennyiségért és minőségért.

A YaraVita Gramitrel, az őszi búza (s mellette az árpa és a tritikálé) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya. Tartalmaz 260 g/l MgO-t, 50 g/l Cu-t, 150 g/l Mn-t, 80 g/l Zn-t, és 64 g/l N-t. A kalászosokban a dózisa 2-4 l/ha a bokrosodástól, a kezelést 10-14 múlva célszerű megismételni a második nódusz megjelenéséig.

A YaraVita Zeatrel, a kukorica igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya. Tartalmaz 440 g/l P2O5-t, 75 g/l K2O-t, 67 g/l MgO-t és 46 g/l Zn-t. A kukoricába 4-8 leveles állapotban 3-5 l/ha dózisban kell kijuttatni.

A YaraVita Thiotrac, a növények kén igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya. Összetétele 200 g/l nitrogén és 750 g/l SO3. A dózisa: 5l/ha a kezelések száma 1-2 között változhat kultúrától függően.

A műtrágya választásnál keresse a hajót!