február 27, 2021

Ha indul a tavasz…

Szerző: Makra Máté

Az enyhe téli időjárás után éhező kalászos és repcetáblák várják a gyors segítséget, mind gyökéren, mind lombon keresztül. A tavasz első feladata a nitrogén fejtrágyák kijuttatása, majd a szükséges mezo- és mikroelempótlás sem maradhat el. A Yara 2021-ben is megbízható termékek sorával áll a kihívások elé.

A tavaszi kénigény pótlásának egyik lehetősége a fejtrágyázások során kénes nitrogén kijuttatása. Az 1. ábrán láthatóan a kalászosok és a repce is a tavaszi fejlődés során folyamatos kénigénnyel rendelkezik. Pótlására javaslatunk a YaraBela Sulfan, mely 24% nitrogén tartalma mellett 15% SO3 tartalommal is rendelkezik. A ként kalcium-szulfát, vagyis a növény számára azonnal felvehető formában tartalmazza. Magas fizikai paramétereinek köszönhetően egyenletes szóráskép valósítható meg alkalmazásával.

Ha nem kénes nitrogén fejtrágyát juttatunk ki, akkor lombon keresztül, hatékony lehetőséget biztosít a YaraVita Thiotrac, mely 950 g/l összes hatóanyagtartalmával (750 g/l SO3 mellett 200 g/l nitrogén) már a korai fejlődési stádiumban gyors segítséget jelent. Szilárd kénes nitrogén alkalmazásának elhagyása esetén javasolt dózisa a korai fejlettségnél 4,0-5,0 l/ha.

Máté1.jpg

1.ábra. A fejlődés során mind a búza, mind a repce kénigénye lényegesen meghaladja a talaj kén ellátottsági szintjét (Forrás: Yara, 2013)

A tavaszi feladatok közé tartoznak a mikroelemek pótlása is, melyeket a korai fejlődés segítése érdekében kell elvégezni az első növényvédelmi kezelések mellett. Célszerű ilyenkor a növényspecifikus összetételű levéltrágyák használata, mely az adott kultúra igényeit teljes mértékben fedezi. A kalászosok esetében javaslatunk a bokrosodás végén, szárbaindulás elején kijuttatott YaraVita Gramitrel, ajánlott dózisa egyszeri alkalmazás esetében 3 l/ha, míg ha két alkalommal, megosztva tervezzük, akkor 2x2 l/ha dózisban javasolt, először a bokrosodás végén, majd két nóduszos fejlettségnél megismételve. Magas hatóanyagtartalmával az ebben az időszakban szükséges réz, mangán és cink mikroelemek pótlásának megfelelő eszköze, magnéziummal és nitrogénnel kiegészítve.

A YaraVita Brassitrel Pro az olajos növények igényeinek megfelelő összetételű levéltrágya, így elsődleges javaslatunk a repce kora tavaszi indítására is. A szükséges bór, mangán és molibdén mellett jelentős magnéziummal és kalciummal segíti a fejlődést. Kísérleti eredményeink alapján a Brassitrel Pro-ra alapozott technológiánk az elmúlt években megbízható mértékű többletet eredményezett (2. ábra).

image2rjoo.png

2.ábra. Az őszi káposztarepce YaraVita lombtrágyázási kísérletek eredményei az elmúlt három év átlagában. Sopronhorpács és környéke, 2016-17, 2017-18 és 2018-19 évek átlaga

Mindkét YaraVita termék magas hatóanyagtartalmának köszönhetően alacsony hektárdózis mellett több héten keresztül folyamatos forrása a szükséges tápelemeknek. Növényvédő szerekkel való jó keverhetőségük miatt a tavaszi növényvédelmi munkálatok során biztos helyük van a legtöbb tankkeverékben. Ennek ellenőrzésére a TankMix adatbázisunk továbbra is folyamatosan bővülő adatbázissal áll rendelkezésre (www.tankmix.com).

A YaraVita lombtrágyák széles köre áll rendelkezésre legyen szó 1-1 adott tápelem szüksége szerinti gyors és hatékony pótlására, akár az általános kondíció javítására (YaraVita Universal Bio).