július 02, 2019

Gondolkodjunk előre! - avagy felkészülés az őszi vetésre

Szerző: Gyuris Kálmán

A címben lévő felszólítás alatta egyrészt az alkalmazott technológiát, az ehhez való termékeket, valamint ezen termékek beszerzését értem. Az időben történő tervezés, vásárlás, felhasználás a sikeres termesztés alapja. Nézzük ezt egy kissé részletesebben:

A megfelelő alkalmazott technológia figyelembe veszi a talaj tápanyag tőkéjét, az előveteményt, a tervezett terméseredményt (mennyiség, minőség vonatkozásában), a gépesítés színvonalát, valamint olyan nehezen tervezhető tényezőket is, mint pl. az időjárás. Az őszi búza (kalászosok), valamint a repce műtrágyázása szempontjából sok a hasonlóság. Az alaptrágyázás tekintetében egy alacsonyabb nitrogén kijuttatás mellett kell azt a P-K mennyiséget biztosítani, amellyel a teljes vegetációt ellátjuk. Ezen elemek eltérő tápanyag-felvételi dinamikája ellenére ezt csak az alaptrágyázással tudjuk biztosítani (egy-két kivételtől eltekintve). Természetesen a szükséges mennyiségek tekintetében már vannak eltérések. A repce elsősorban kálium-, és másodsorban foszfor igényes, ezzel ellentétben a búzánál fordított a helyzet. Ez azonban csak egy „erősorrendet” jelent, mert a repce esetében is szükséges a minimum 40-60 kg foszfor hektáronként, valamint a hasonló mennyiségű kálium a búzánál. A jó minőségű NPK alkalmazása biztosítja a kezdeti gyors, erőteljes gyökérképződést, a megfelelő télállóságot, majd a vegetáció második felében a bokrosodást, kalász, szem, és becő képződést. A kiváló minőséget képviselő termékek rendkívül jól reagálnak az eltérő csapadék viszonyokra, könnyen oldódnak, gyorsan felvehetőek a növény számára. Nem tartalmaznak káros anyagot, kiváló a szórásképük, magas a hatóanyag-tartalmuk, ezen kívül mezo- és mikroelem kiegészítést is tartalmaznak.

Az előbbieket figyelembe véve az általunk javasolt termékek a YaraMila termékcsalád tagjai, ahol az NPK arányokat tekintve teljes a paletta. A repce alaptrágyázásakor elsősorban a YaraMila 8-24-24, YaraMila 7-20-28, valamint a YaraMila 9-12-25 termékekre hívom fel partnereink figyelmét. Általában elmondható, hogy a növény magasabb kálium igénye egy gyengébb foszfor ellátottságú talajjal párosul, ezért használják legtöbben a Yara Mila 8-24-24 összetételű termékünket. Kedvezőbb foszfor ellátottság esetén a magasabb kálium tartalmú termékeket javasoljuk. Őszi búza esetében első helyen a YaraMila 16-27-7 szerepel. 250 kg/ha dózisban már abszolút lefedi a foszfor és nitrogén igényeket, jó-, vagy igen jó kálium ellátottság esetén.

Természetesen nitrogén esetében teljesen más a helyzet, ilyenkor csak a minimum mennyiséget kell kiadni. Az NPK termékeinkben lévő mennyiségek átlagos körülmények között elegendőek. Amire érdemes azonban odafigyelni, az a késő őszi fejtrágyázás kérdése, elsősorban repce esetében, de azt csak akkor és ott lehet eldönteni.

A bevezetőben említett három dolog közül a harmadik a beszerzés időzítése. Itt hívnám fel minden kedves jelenlegi és jövőbeni Yara felhasználó figyelmét arra, hogy a következő időszakban a vásárlások, beszerzések esetében körültekintőbben, tervszerűbben kell eljárni. A raktározási, logisztikai átszervezések miatt a megrendelések teljesítése hosszabb időt vehet igénybe. Az eddigi pár napos teljesítés a következő időszakban a piacon megszokott 7-10 napos időt jelentheti, melyet érdemes figyelembe venni.

Bármilyen kérés, kérdés van, a Yara szaktanácsadó csapata változatlanul készen áll ezek megoldására, megválaszolására. Elérhetőségeink fellelhetőek a yara.hu weboldalunkon, ahol további információk is megtalálhatóak.