május 27, 2020

Finomhangolt lombtrágyázás, avagy zsebünkben van a személyre szabott megoldás

Szerző: Szabari Szabolcs

Finomhangolás…ez a kifejezés talán már azt a gondolatmenetet indítja el a Kedves Olvasóban (és bennem is, mikor billentyűzetet ragadok), hogy alapból már rendelkezésünkre áll egy jól bevált, évek óta „szépen muzsikáló” technológia, melyet akár a - saját területi adottságaikra és fajtaigényekre adaptált eddigi - tapasztalat, akár az egyre szélsőségesebb évjáratok által megkívánt, nélkülözhetetlen alkalmazkodóképesség finomítani kíván.

Ezen hangolási feladat stabil háttereként, szeretnék most egy - a mindennapi munkát sikeresen támogató, a gyakorlatban visszaigazoltan működő - Yara applikációt ismertetni. Itt a tavaszi munkák dandárjában, mikor pezsegve lüktet kinn az élet a határban, a tavasziak vetésével párhuzamosan zajlanak a növényvédelmi/lombtrágyázási munkák is, az őszi kultúráinkban.

Ilyenkor minden évben, napi szinten kapjuk a telefonhívásokat a YaraVita lombtrágyák és a növényvédőszerek keverhetőségével kapcsolatban is. Ha valakinél most debütálnak a lombtrágyáink, akkor azért, ha pedig valaki már „régi motoros” Yara-felhasználó, de idén először valami újabb növényvédőszer-kombinációval kíván (vagy épp kényszerül, a márciusi pánikbevásárlások nyomán) YaraVita-t kijuttatni, akkor azért. Itt az azonnali segítség mindenki számára, szoktam volt mondani: „ott van a válasz a zsebedben”: a Yara TankmixIT alkalmazás formájában. Ingyenes, bárki számára elérhető applikáció okostelefonra, valamennyi operációs rendszerrel kompatibilis. Egy online, folyamatosan frissülő, több mint 40 000 db keverési próbát tartalmazó adatbázisról van szó, melyet a YaraVita gyártási és fejlesztési központjában, az angliai Pocklington-ban dolgozó kollégák kezelnek és tartanak naprakészen valamennyiünk számára, a 2010-es évek elejétől napjainkig.

Az alkalmazást megnyitva három opció áll rendelkezésünkre:

- YaraVita lombtrágya és növényvédőszer (konkrét terméknévre keresve),
- YaraVita lombtrágya és növényvédőszer-hatóanyag (ha adott terméknevet nem találunk) illetve
- YaraVita lombtrágyák egymás közti keverhetősége.

Kiválasztjuk a leendő tankmixünk összetevőit, és máris ott a keverési próba eredménye a kezünkben (mely pdf formátumban lementhető), az elvégzett vizsgálat dátumával, a javasolt hektáronkénti termék- és vízmennyiséggel. Zöld pipa kíséretében, ha a keverék működik, kompatibilis, és piros X alatt, ha az összetevők kémiai alapon „összevesznek” egymással, ezért együttes kijuttatásuk nem javasolt. Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha nem találjuk, amit keresünk? Nem probléma, sőt! Csak a „Tankmixet kérek” gombra kell koppintani az alkalmazáson belül (vagy jelezni felénk, s mi is nagyon szívesen megkérjük) és a pocklingtoni kollégák 24 órán belül e-mailben küldik a kért keverési próba eredményét, természetesen ingyenesen. Ezzel a kéréssel lényegében személyre szabottan tudunk preventív segítséget kapni, mind a felhasznált YaraVita lombtrágya dózisát, mind a hektáronkénti vízmennyiség m3-ét és a növényvédőszer hatóanyagok típusa, dózisát egyaránt, legyen szó akár gyomirtó, akár gombaölő vagy rovarirtó szerről.

Az alapvető lombtrágyázási előírások betartásán túlmenően, az eddigi tapasztalatok és a Yara ajánlása alapján, ezúton is óva intünk mindenkit a sokszor ugyan jószándékú, de egyfajta „kémikus-önképző”, „a szomszédom mondta típusú” sokszor 5 vagy több hatóanyagot is egy tankba keverő „mágikus koktélok” keverésétől. Ezen mixeknek a legtöbb esetben szakmai alapjuk sincsen, emellett a keverék összetevői egymás hatékonyságát fogják kioltani, indokolatlan és felesleges kiadást okozva ezzel. (Nem beszélve az állományban okozott, esetleges perzselési károkról, mely éppen pl.: egy aszály miatt segítségre szoruló növényzet asszimiláló felületét fogja még inkább visszavetni...)

A YaraVita lombtrágyák gyártása és fejlesztése mögött 1967 óta immáron 53 éves tudás és globális tapasztalat áll. A piacon jelenleg is megtalálható növényvédőszerek többségével (herbicid, inszekticid és fungicid vonalon egyaránt) gond nélkül keverhetők, de kérjük, hogy 3, maximum 4 hatóanyagnál - fentiekben említett okok miatt - lehetőség szerint ne legyen több a tankban, és mindig egy keverési próba előzze meg a felhasználandó mixünk kompatibilitását.

Március végére, április legelejére megérkeztek az újabb szállítmányok a kereskedő partnereinkhez, a Yara lombtrágyák gyártása és kiszállítása folyamatos. A tavaszi igények lefedésével és a készletek ütemezett utánpótlásával az idei évben is ott van és ott lesz a technológiákba épített YaraVita.