augusztus 22, 2022

Felkészülten minden helyzetre – várakozások repcében

Szerző: Tóth Gábor

A repce ősi növényünk, olaja Mezopotámiában már időszámításunk előtt ismert volt, étkezésre és világításra is felhasználták. Gazdasági értéke, hogy kiváló előveteménye az őszi búzának. Dr. Eöri Teréz a repcetermesztés könyvében említi, hogy Magyarországon már az 1800-as években úgy írtak róla,mint „ egy a leghasznosabb mezei vetemények közül, ennek magvából igen hasznavehető és egészséges olajat lehet ütni”.

Az agronómiai jelentőségéről nem kell bizonyságot tenni, de az időjárás okán sok termelőnél felmerül a kérdés vessünk-e ősszel repcét? Bízva a csapadékban összegyűjtöttük a tápanyag ellátást érintő fontos szempontokat. A Yara a nem csupán termékkel, hanem teljes technológiával rendelkezik a repce tápanyag ellátásban, ami a termelőknek biztonságot ad az odafigyelést igénylő repcénél.

A repce gyorsan fejlődő növény, sok könnyen felvehető tápanyagra van szüksége. A makroelemek közül nitrogén és kálium igény mellett jelentős a foszforigénye, 2,5-3-szor annyi mint a búzának.  A mezoelemekből a kalcium,magnézium kénigényt kell említeni. Mikroelemből a bór,mangán és molibdén ellátásra kell fókuszálni. A magtermés és a hozzá tartozó melléktermék előállításhoz használt hatóanyag arányokat az 1. táblázat mutatja.

 

A jelenlegi körülmények között többen későbbi vetésben gondolkoznak, hogy megfelelő csapadék után a repce igényének megfelelő magágyat lehessen készíteni.  Ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy a repce hosszúnappalos növény, a napszakok rövidülésével a repce fejlődése lassul, csökken a fotoszintézis intenzítása. A tápanyag ellátást úgy kell összeállítani, hogy az őszi vegetáció végéig a repce érje el az optimális fejlődési állapotot -ami 8-10 valódi levél, legalább 10-15mm gyökérnyakátmérő, fejlett karógyökér mely ideális esetben a végleges méret 40-50%-a. Ezekhez az agronómiai szempontokhoz kell a szükséges tápelemeket biztosítani. Ezért nem csupán tavasszal, de ősszel is kulcskérdés a repce helyes tápanyag ellátása.


Mire fókuszáljunk a tápanyag ellátásban ősszel?

-Alaptrágya, fontos eleme az intenzív repcetermesztésnek. Az összetétel kiválasztás talajvizsgálat alapján történjen, ennek hiányában káliumtúlsúlyos műtrágyát válasszunk. A YaraMila-ban található könnyen felvehető, vízoldható tápelemek közül különösen a foszfor segíti a karógyökér fejlődést, a repce jó startját, és az egyenletes állomány fejlődést. Gyengébb foszforellátottságnál a YaraMila 8-24-24, a 7-20-28, ha káliumot kell jobban pótolnia akkor YaraMila 9-12-25-t javasoljuk, ellátottságtól függően 250-350kg/ha mennyiségben. Vetéssel egymenetben 150-200kg/ha a dózisa. Káliumból jól ellátott területen, ahol ahol a foszforellátottság gyenge YaraMila 16-27-7-t javasoljuk.

Számolni most is érdemes, tegyük mérlegre a vízoldható hatóanyag, granula minőség, és a repce számára értékes mikroelemeket. A műtrágyaválasztás fontos része a technológia sikerének, ehhez javasoljuk összetételben és hatékonyságban is megbízható YaraMilakat, melyek a kiváló fizikai tulajdonságai biztosítják az egyenletes, pontos szórást, a könnyen felvehető tápelemeket mely magasabb termésben fog megtérülni.

 

A foszfor és kálium mennyisége és aránya mellett az őszi időszak legfontosabb kérdése a szükséges nitrogén mennyisége. A szükségesnél kevesebb, de a több nitrogén is kedvezőtlen a fejlődés szempontjából. A nitrogénellátottság mérésére a repcében a YaraIRIX alkalmazás az adott pillanatban a felvett nitrogén hatóanyag mennyiségét mutatja meg. Ha szükséges, nitrogénkiegészítés az elővetemény vagy környezeti tényezők okán, akkor YaraBela Sulfan-t juttassunk ki, mely a nitrogén mellett ként is tartalmaz. A helyes adagok megállapításában az Atfarm-ban található NDVI térképek is segítenek. Nyomon követhetjük a repce fejlődés intenzítását, műtrágya kijuttatási térképet készíthetünk, de például a lombtrágyázás hatékonyságát is nyomon követhetjük az állomány változásán keresztül.

Ősszel a mikroelem kijuttatásra, regulátorozással egymenetben javaslatunk a YaraVita Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágya. Magas hatóanyagtartalmú, szuszpenziós forma, a bór, mangán és a molibdén mellett magnéziumot, kalciumot és ezek felvételét segítő nitrogént is tartalmaz, így egy termékben, hatékony formában juttathatóak ki repce számára fontos tápelemek. Őszi adagja 2 l/ha.  Célzott bórpótlásra a YaraVita Bortrac ellátottságtól függően 1-2l/ha. Az őszi lombtrágyázás termésnövelő hatását a hazai kísérletek is bizonyították (ábra)

A megnövekedett inputanyag árak miatt a hatékonyság az eddigieknél is nagyobb szerepet kap.  A hatékonyság és ár-értékarányukról jól ismert termékeink mellett, a Yara digitális eszköztára is segít a tápanyag ellátás hatékonyságát növelni méréssel, elemzéssel, a kijuttatás helyes időpontjának megválasztásával.