március 18, 2016

Előny a YaraMila-nál

Szerző: Dr. Térmeg János

A kissé sportosnak tűnő címadásnál utalunk arra, hogy a mezőgazdasági termelést is – ha nem is gólra-, de eredmény elérése érdekében végezzük. Az eredmény függ az elért termés mennyiségétől és annak minőségétől és nem utolsó sorban a ráfordítások hatékonyságától. A szántóföldi növénytermesztésben az anyagköltségen belül a legnagyobb hányadot a tápanyag-gazdálkodásra, a műtrágyázásra fordított összeg teszi ki. Tehát nem közömbös, a legnagyobb hányadot kitevő ráfordítás hatékonysága.

A bevezetőben megfogalmazódott, hogy a termesztés célja a mind nagyobb hektáronkénti jövedelem elérése, ami nagymértékben függ a termés mennyiségétől és minőségétől egyaránt. A termesztéstechnikai elemek közül nem kiemelve és nem kiragadva, de tudjuk, hogy az eredmények elérésében meghatározó szerepe van a tápanyag-ellátásnak. Tovább fűzve a gondolatot a műtrágyázáson belül meghatározó szerepe van az alapműtrágyázásnak. Egyszerű hasonlattal élve a növények szája a gyökérrendszerűk, ezen keresztül tudjuk és kell az alap ellátást biztosítania növényeknek. A kiegészítő trágyázásokkal csak az alaptrágyázással nem pótolható tápelemeket, illetve az alaptrágyázás hiányosságait tudjuk kiegészíteni a harmonikus tápanyag-ellátás érdekében. Tehát a termés mennyiségét és minőségét alapvetően az alaptrágyázás határozza meg, jó megválasztása alapvetően meghatározza a termesztés eredményességét.

Az alapműtrágyázás alapvető célja, hogy egy termelési ciklusban, egy adott területen, egy adott kultúra foszfor és kálium igényét optimálisan kielégítsük, és a fenntartható termelést hosszútávon biztosítsuk, valamint az évenkénti termésingadozást mérsékeljük a környezetkímélő módon.

Mindezeket figyelembe véve a Yara a következő termékeket javasolja alapműtrágyázásra szántóföldi felhasználásra:

    YaraMilaTM NPK 7-12-25 + 2 MgO, 6,5 SO3, 4,5 CaO + B

    YaraMilaTM NPK 7-20-28 + 2 MgO, 7,5 SO3 + B, Fe, Mn, Zn

    YaraMilaTM NPK 8-24-24 + 5 SO3 + B, Fe, Mn, Zn

    YaraMilaTM NPK 13-13-21 + 5 SO3 + B, Cu, Fe, Mn, Zn

    YaraMilaTM NPK 16-27-07 + 5 SO3 + Zn

A YaraMilaTM termékek előnyei:

    - Magas és tág hatóanyag arányok

A YaraMilaTM alaptrágyák biztosítják, hogy a megközelítően optimális foszfor és kálium mennyiséget juttathassunk ki. A termékcsalád P/K aránya 0,48-tól 3,8-ig ad választási lehetőséget a talaj és a növény igényeinek megfelelően. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy bármely talajon – a szélsőségektől eltekintve - bármely növény részére az ideális mennyiséget tudjuk kijuttatni, sem többet, sem kevesebbet.

    - Nem csak fő tápelemeket tartalmaznak

A választható P/K arányokon kívül a termék mindegyike a növények számára szükséges létfontosságú tápelemeket tartalmaz könnyen felvehető formában.

    - Jó víz oldatóságuk

A magas hatóanyag tartalom és a tág hatóanyag arányok párosulnak a jó oldhatósággal, ennek köszönhetően a talajnedvesség hatására a növények számára azonnali felvételi lehetőséget biztosítanak. A jó oldhatóság és a rövid időn belüli felvehetőség miatt elegendő a vetés előtti kijuttatásuk úgy őszi vetésű növények esetén, mint tavaszi növények alá. Alkalmasak az őszi növények elmaradt alaptrágyázásának pótlására a télvégi, kora tavaszi időszakban.

    - Kitűnő fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek

A portartalom 0,05% alatti, a granula mérete 90%-ban a 2-4 mm közötti tartományba esik, a keménység 50N. Mindezek azt eredményezik, hogy akár 36 m munkaszélességű, de akár vetőgéppel egy menetben is egyenletesen, boltozódás, eltömődés nélkül kijuttathatóak. 

Mennyit és hogyan juttassuk ki aYaraMilaTM műtrágyákat?

A kijuttatandó mennyiséget a szaktanács alapján határozzuk meg. Esetenként a szaktanács magasabb adagot javasol, mint a pénzügyi lehetőség. Ilyenkor a következő gyakorlatot ajánlott követni, ha a technikai feltétel adott. Ha abszolút mennyiségben a kijuttatandó műtrágya meghaladja a 250-300 kg/ha mennyiséget akkor műtárgyszóróval a felületre juttassuk ki és dolgozzuk a talajba. He ennél kevesebb a kijuttatandó mennyiség akkor azt a vetéssel egy menetben a mag közelébe juttassuk ki. Megjegyzem ez nem starter műtrágyázás ez az alapműtrágyázás egyik formája.

A starterműtrágyázás célja, hogy a korai foszforhiány megelőzése céljából 5-10-kg/ha foszforhatóanyagot juttatunk a mag közelébe. Erre a célra ajánlott a termékcsaládon belül a YaraMilaTM Starter.

Összetétele és előnyei:

        10% nitrogén

        47% P2O5

        1,8% Zn

        0,1% B

Nem kompaktált, hanem mikrogaranulált készítmény a szemcse mérete 90%-ban 0,5-1,4 mm között található ennek eredményeként egyenletesen juttatható ki és a kijuttatandó mennyiség pontosan beállítható, mindemellett a termék nem ADR köteles így a szállítása nem problémás.

Adagja a körülményektől függően 10-20 kg/ha.

Előfordulhat és elő is fordul, hogy akár nitrogént vagy akár káliumot nem szeretnénk kijuttatni egy adott területre.

Ilyen esetekre ajánljuk a következő termékeket:

    Yara NPK 00-28-20 + 5,1 SO3 + 16,9 CaO

    Yara NPK 7-21-0 + 2 MgO, 10 S

    Yara NPK 20-20-0

Összefoglalva: Az alaptrágyázás mennyisége, milyensége határozza meg döntően a termesztés sikerességét, vagy sikertelenségét. A kiegészítő trágyázásokkal csak javítani tudjuk az alaptrágyázás eredményességét, de nem helyettesíti. Tehát a jó döntés alapvető fontosságú a jövedelem tekintetében. A Yara választék megfelelő ár/érték arányban biztosít lehetőséget a sikeres termesztéshez az utóbb időben jellemző rapszodikus időjárási tényezők mellett is.