március 14, 2021

Éhség, hideg, távolság…

Szerző: Szabari Szabolcs

Emberként nem szeretjük, nem tudjuk sokáig elviselni a címben szereplő kihívásokat, megpróbáltatásokat. Termesztett növényeink úgyszintén. Február második felében már megérkezni látszott, de a vissza-visszatérő fagyos éjszakák és metsző télies szelek még nem engedik be hozzánk az idei, igazi tavaszt. Zajlanak a magágykészítési munkák, az első vetések is folyamatban vannak. A nehezen melegedő, hideg talajokban kulcsfontosságú szerepet tölt be a minőségi, könnyen hozzáférhető, oldott tápanyag. A gyors, egyenletes kelés, az erőteljes gyökérzet és robbanásszerű start alapjaiban határozza meg a termesztési munkánk sikerét.

A Yara ismeri azokat a talajtani, tápanyagazdálkodási alapelveket, összefüggéseket, melyre alapozottan egy adott terméket kifejleszt, majd piacra bocsát. Immáron 115 éves globális tapasztalat birtokában, az egyes növényi igényekre adaptáltan kínáljuk megoldásainkat az Ön számára is. Nézzünk néhány érdekes példát most ezek közül! Jelen írás keretében kiemelt jelentőséget adva a fenn említett start egyik kulcsfaktorának, a foszfornak.

            A foszforról tudni kell, hogy nagyon mobilis a növényben, de szinte immobil a talajban. Diffúzió útján jut el a gyökerekhez, és 1-2 mm (!) távolságra kell eljutnia a gyökérszőrökhöz, hogy felvehetővé váljék. A szervetlen kötésben lévő foszforunk 6.5 pH alatt Fe- és Al-foszfát, lúgos pH-n pedig Ca-foszfát (oldhatatlan) formájában kicsapódik, vagyis felvehetetlen. A szerves kötésben lévő foszfor csak lassú, mikrobiális tevékenység útján szabadulhat fel a fixációból. Az alacsony talajhőmérséklet szintén kulcsfontosságú. Valamennyien láttunk már relatív foszforhiánytól szenvedő, lilultan fázó kukoricanövényeket tavasszal. 12-13 Celsius fokos talajhőmérséklet mellett, a talajban lévő foszfor mindössze ~ 1/3-a lesz felvehető a növényeink számára. Egyedül a talajoldatban (ortofoszfát formában) jelen lévő foszforral tudnak növényeink gazdálkodni, ezt tudják csak felvenni, melynek mennyisége 0,3-1 ppm között van. Ez mindössze 0,3-1 kg P2O5 hatóanyagot jelent hektáronként! Feladatunk, hogy a kicserélhető foszfor mennyiségét fenntartsuk, az ún. „labil-pool”-ban, vagyis a talajoldat raktárkészletében, kvázi előszobájában egy folyamatos foszforellátást biztosítsunk, különösen a kritikus fenolológiai fázisokban.

Fentieket lekövetve, s azokhoz igazodva, a tavaszi szántóföldi növényeink alaptrágyázására is a YaraMila termékcsaládot javasoljuk. Kiváló oldékonyság és magas hatóanyag-tartalom mellett, első osztályú fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen és vetéssel egymenetben egyaránt.  P/K arány tekintetében 0,48 és 3,8 közötti skálával rendelkezik, mely garantálja Önnek is a talajra és növényigényre adaptált, helyspecifikus megoldást. Valamennyi, Magyarországon forgalmazott YaraMila termék (YaraMila 8-24-24 / YaraMila16-27-7 / YaraMila 7-20-28 / YaraMila 9-12-25 és YaraMila 14-14-21) „P-Extend” technológiával kifejlesztett, amely azt jelenti, hogy a foszfor tekintetében 70%-ban ortofoszfát (talajoldatban azonnal felvehető) 30%-ban pedig ebben az „előszobában”, fixációtól védett formában, egy folyamatos ellátást, tartamhatást biztosít a növény gyökerei számára.

            Ugyanezen összefüggések ismeretére épül a Yara NP Starter termékünk azon gazdálkodóink részére, akik vetéssel egymenetben, mikrogranulátum kijuttatásban gondolkodnak. A Yara NP Starter (10,5% N, 47% P2O5), 10-15 kg/ha dózisban alkalmazva, cink- és bórkiegészítéssel együtt biztosítja a könnyen felvehető, friss foszfort a korai vetések számára, a robbanásszerű, egyenletes kelés érdekében.

            Szaktanácsadói csapatunkkal azon dolgozunk, hogy az az érték és tapasztalat, melyet a Yara név képvisel, az Ön munkájában is realizálódjon, amikor az eredmények kiértékelésére sor kerül.