június 14, 2017

Csökkennek a lehetőségek!

Szerző: Gyuris Kálmán

A tavaszi vetésű kultúráknál is egyre kevesebb a lehetőség a növények életkörülményeit befolyásolni, javítani az esélyét a magasabb a termésnek, a jobb minőségnek. Egyik ilyen lehetőség a fejtrágyázás alkalmazása, a legfontosabb elemek lombon keresztül történő pótlása.

 Természetesen a makroelemek esetében ez teljesen mást jelent mint a mikroelemeknél. A Yara palettájáról két meghatározó, növény specifikus terméket emelek ki, amelyeket a technológia részeként javaslunk. Összetett, sok hatóanyagot tartalmazó lombtrágyákról van szó, amelyek az igen magas hatóanyag-tartalom mellett keverhetőséggel, esőállósággal, tartamhatással is rendelkeznek. Ezen tulajdonságai, valamint a benne lévő elemek arányaival , illetve rendkívül kedvező hektár költségükkel teszik vonzóvá a felhasználásukat. 

Elsőként a YaraVitaTM Brassitrel Pro, amire felhívom a figyelmet. A termékben kalcium, magnézium, bór, mangán található, valamint természetesen nitrogén. Felhasználási célként első helyen a napraforgót említem, 3 l/ha mennyiségben, 6-8 levélpár idején kell kiadni. Ezután a napraforgó esetén javaslom még csillagbimbós állapotban a YaraVitaTM Bortrac 1,5-2 l/ha dózisát kijuttatni. A Brassitrel még a következő kultúrák esetében javasolt: cukorrépa, borsó, bab, mák, szója. Ezen növényeknél is általában elegendő 3 litert kijuttatnunk egy hektárra. A kijuttatás időpontját pedig időzítsük minél korábbra a megfelelő fenológiai fázisban - amikor már rendelkezésre áll a megfelelő felület -, hiszen a hosszú tartamhatásnak köszönhetően sokáig biztosíthatjuk a megfelelő tápelemeket,. A cukorrépánál a bór használata szintén erőteljesen indokolt. 

A másik növény specifikus termékünk, melynek a használata rövidesen aktuális, az a YaraVitaTM Zeatrel. A termék, ahogy a neve is mutatja, a kukorica lombtrágyája. Javasolt dózisa 3-4 l/ha, amelyet ideális esetben 6-8 leveles állapotban juttassunk ki. Itt a legnehezebb a megfelelő fejlettségét meghatározni, hiszen a túl korai kijuttatás rontja a hatékonyságot, a kései pedig nehezebben kivitelezhető. Abban az esetben, ha a cink pótlása szükséges, és nagyobb mennyiséget juttatnánk, akkor a YaraVitaTM Zintrac-ot javasoljuk 0,5-1 l/ha mennyiségben. (Megelőzendő a kérdéseket, a két termék NEM keverhető!) 

Általában a termékek a legfontosabb növényvédő szerekkel keverhetőek, de minden esetben érdemes keverési próbát csinálni, vagy a www.tankmix.com weboldalon, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás segítségével ellenőrizni.