március 11, 2023

Csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab tápanyag-utánpótlása

Szerző: Kovács András

A fenti növények tápanyagigényesek, a tenyészidejük rövid, erre a ciklusra kell optimális ellátásban biztosítani a tápelemeket. Az iparizöldség termelők „tapasztalt hajósok”, s mindenkinek megvan az optimális technológiája. Ehhez a technológiához szeretnék kiváló minőségű műtrágyát ajánlani a szezonra.

A modern tápanyaggazdálkodás fontos tényezője a korszerű műtrágyák kiválasztása, alkalmazása, melyek lehetővé teszik az egyenletes kijuttatást, a gyors felvehetőséget. A csemegekukorica, borsó és zöldbab eredményes termesztése szempontjából lényeges az egyöntetű kelés, az erős gyökérzet, a gyors kezdeti fejlődés, és a nagy, egészséges lombfelület kialakítása. 

Ennek elérésében kiváló partner a YaraMila és YaraBela termékcsalád, valamint az NP starter.

YaraMila összetett, komplex, mikroelemtartalmú műtrágyák:

YM1.png

22.png

Miért érdemes, ezeket a termékeket választani? A YaraMila műtrágyacsalád tagjai kiváló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • magas hatóanyagtartalom
  • optimális hatóanyagarányok
  • melegen granulált termékek
  • könnyen felvehető tápanyagforma
  • kiváló fizikai tulajdonságok miatt egyenletes kijuttatás
  • széleskörű mikroelem kiegészítés

A költségtakarékos megoldást a vetéssel egymenetben kijuttatott YaraMila komplexszel tudjuk elérni. Ez nem új keletű technológia, hanem több évtizede a Yara indította el Magyarországon. A lényege ennek a megoldásnak, hogy a vetéssel egymenetben juttatunk ki könnyen felvehető tápelemeket.

Pl. 200 kg/ha YaraMila 10-24-24 adagolása esetén kijuttatunk 20 kg nitrogént, 48 kg foszfort, 48 kg káliumot és 13,4 kg kén hatóanyagot. A mikroelem tartalomról sem szabad megfeledkezni!

Természetesen, ha talajaink más a tápanyag arányokat igényelnek, ezt is ki lehet elégíteni a fenti összetételek valamelyikéből.

Ezzel a termékkel egy jelentős tápanyag tőkét tudunk biztosítani a növényeinknek a vegetáció során.

Az alaptrágyázást nagyon jól kiegészíthetjük egy magas hatóanyagtartalmú mikrogranulátummal, ez a YaraNP Starter, amely a 47 % foszfor mellett 10.5 % N-t, és 1,8 % cinket, valamint bórt tartalmaz.

Fejtrágyázásra javasolt termékek: YaraBela Nitromag, YaraBela Sulfan. Közülük a YaraBela Sulfan-t emelem ki, ez a termék egyszerre alkalmas a nitrogén és a kén pótlásásra.

2023-ban is fontos technológiai elem lehet a lombtrágyázás. A Yara a növények számára szükséges mikroelemeket tartalmazó növényspecifikus, vagy egy tápelemet tartalmazó termékekkel rendelkezik; ez a YaraVita termékcsalád. amiben a Yara kiemelkedő minőségű lombtrágyacsaláddal áll a termelők rendelkezésére. A lombtrágyák piaca nagyon széles, sok termékből tudnak választani a termelők. Hogy a várt eredményeket elérjük, nem mindegy, milyen terméket választunk, a lombtrágyák között is óriási a különbség!

Az első fontos szempont lomtrágyáknál, hogy jó legyen a formulációjuk, pl. szuszpenziós lombtrágyák legyenek. Ennek köszönhetően esőállósággal és tartamhatással rendelkeznek, növényvédő szerekkel jól keverhetőek lesznek, nem okoznak perzselést, a termékek magas hatóanyag mennyiséget tartalmaznak. A növényvédő szerekkel való keverhetőségről bárki megbizonyosodhat a Yara TankmixIT mobilapplikációján keresztül.

A második fontos szempont a lombtrágyáknál, hogy növényspecifikusak legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott növénykultúra számára fontos tápelemeket tartalmazza a megfelelő dózisban a készítmény.

A harmadik fontos szempont a lombtrágyáknál, hogy a termék mögött több éves gyakorlati fejlesztő munka legyen, amelynek eredményeképpen tudjuk a növény fenológiai állapotához igazítani az optimális kezelési időpontokat.

Ha ezeket a főbb szempontokat szem előtt tartjuk, már csak nagyon kevés termék marad, amiből érdemes választani.

De van egy negyedik fontos szempont is, a termék ára. Kedvező legyen a kijuttatott hatóanyag egységár, s a termékár is.

A YaraVita termékcsalád ezeknek megfelel, ezt több ezer, de lehet, hogy több tízezer elégedett gazdálkodó bizonyítja Magyarországon is, s a számuk évről évre nő.

Néhány YaraVita termék, mely segít a címben megnevezett kultúrák minél sikeresebb termesztésében:

A YaraVita Brassitrel Pro az olajos növények mellett a borsó és a bab igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 69 g/l nitrogént, 124,6 g/l CaO-t, 116 g/l MgO-t, 60 g/l bórt, 70 g/l mangánt és 4g/l molibdént. Zöldborsó, bab esetében 15-20 cm fejlettségi állapotban 2-4 l/ha dózisban kell kijuttatni. Virágzás előtti állapotban ismételni ajánlott a kijuttatást, az extra mennyiségért és minőségért.

A YaraVita Zeatrel a kukorica igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya. Tartalmaz 440 g/l foszfor-pentoxid-ot, 75 g/l kálium-oxidot, 67 g/l magnézium-oxid-ot és 46 g/l cinket. A kukoricába 6-8 leveles állapotban 3-5 l/ha dózisban kell kijuttatni.

A YaraVita Thiotrac a növények kén igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya. Összetétele 200 g N/l és 750 g/l SO3. Dózisa: 5 l/ha, a kezelések száma 1-2 között változhat kultúrától függően.