február 10, 2023

Apró magvak-nagy odafigyelés / avagy mit érdemes figyelembe venni a mák termesztőknek

Szerző: Tóth Milena-Gyuris Kálmán

A sikeres mák termesztésben a tápanyag-gazdálkodás is meghatározó tényező, különösen a következők figyelembevételével: A mák érzékeny a talaj minőségére, a talajelőkészítésre, a talaj tápanyag-szolgálató képességére. Gyenge gyökérzettel rendelkezik, illetve a kezdeti fejlődése is lassú.

A sikeres termesztés nagyban függ a könnyen felvehető tápelemektől, azok elérhetőségétől. Tápanyagigénye ugyan nem kiemelkedő, de a gyakorlatban elvárható megfelelő terméshez, étkezési máknál 0,8-1,0 t/ha szemtermés, valamint ipari máknál 2,0 t/ha körüli tokterméshez már jó tápanyag-ellátottság mellett is szükség van műtrágyázásra.

A jól előkészített magágyba sekélyen dolgozzuk be az alaptrágyát, amelynél az általánosan elfogadott igény az 1:1:1 N-P-K aránnyal jellemezhető. Ezt legjobban a YaraMila 10-24-24 (eddig 8-24-24) használatával tudjuk megvalósítani. Több termelő sikeresen alkalmazza a YaraMila 16-27-7 összetételű termékünket is, általában káliumban jól ellátott területeken. Átlagosan 200-300 kg/ha mennyiségben javasoljuk, közvetlenül a vetés előtt. Nagyon fontos a gyors oldékonyság, a könnyű felvehetőség, a bevezetőben említett okok miatt.

Az alaptrágyázáskor kiadott nitrogén mennyiségét fejtrágyázáskor lehetőség szerint granulált kalcium-nitrát termékkel egészítsük ki. A Yara palettáján található YaraLiva Nitrabor vagy Tropicote termékek használata esetén nem csak a nitrogént biztosítjuk a növénynek, hanem a növényre jellemző fokozott kalcium érzékenységre is figyelemmel vagyunk. Fontos tudni, hogy ebben a termékben a 15,5 % nitrogén 90 %-a nitrát-N, így az a növény számára gyorsan és könnyen felvehető. A kijutatott kalcium segítségével csökkenthetjük, vagy megakadályozhatjuk a szár törését, sérülését, ami nagyon sok esetben komoly terméscsökkentő tényező lehet. Ebből a termékből elegendő 200-250 kg/ha mennyiséget kijuttatni. A többi nitrogén biztosítására ideális a YaraBela Sulfan, amellyel egyben a kénpótlásról is tudunk gondoskodni.

mák.jpg

A technológia harmadik eleme a lombtrágyázás. Tápelemek szempontjából a mák igénye megegyezik más olajos növényekével. Fokozott mennyiségben van szüksége a bórra, az azt támogató kalciumra, a klorofillképzéshez szükséges magnéziumra, mangánra, az enzimműködésekhez kellő molibdénre. Az igények kielégítésére ajánljuk a YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyánkat, mely megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza ezen tápelemket. A termékben lévő tapadásfokozó adjuvánsok nemcsak a lombtrágya megtapadását segítik a növény viaszos levelén, hanem az alkalmazott növényvédő szerek terülését, levélhez rögzülését, levélbe történő bejutását is támogatják. Javasolt dózisa 3 l/ha a korai tőlevélrózsás állapotban kijuttatva. A kb. 100-150 g/ha bórigényt a YaraVita Bortrac-kal (150 g/l hatóanyag) is kielégíthetjük. Amennyiben a kénpótlás nem szilárd formában történt, javasoljuk a YaraVita Thiotrac termékünk technológiába illesztését. A 750 g/l kén mellett 200 g/l nitrogént is tartalmaz, így együttesen, egymás hatását segítve támogatják a növényt az olajképzésben. Ajánlott dózisa 3-5 l/ha a gubóképzés időszakában kijuttatva.

A termesztési tapasztalatok alapján a nagyobb szemtermés és alkaliodtartalom eléréséhez viszonylag sok nitrogénre, kénre és bórra van szüksége a növénynek. A kezdeti növekedés és fejlődés elősegítésére, az olajtartalom növelésére és a szívrothadás megelőzésére kijuttatott kiváló minőségű Yara műtrágyák és lombtrágyák sikeressé tehetik a máktermesztők tápanyag-utánpótlási munkáját.