április 12, 2023

Áprilisi aktualitások

Szerző: Gyuris Kálmán

Nem kívánom ecsetelni azokat a nehézségeket, amivel mindannyian szembe nézünk, akik jelenleg a növénytermesztés bármely területén dolgozunk. Inkább azokat a megoldásokat mutatom be, amelyek a Yara termékekhez kötődően közelebb vihetnek a megoldáshoz, a sikeres és eredményes gazdálkodáshoz. Egy dolgon nem lehet változtatni; az a tápanyag-utánpótlás főbb lépései szerinti csoportosítás, az alap-, fej-. és lombtrágyázás növénykultúrák szerinti alkalmazása.

Alaptrágyázás: A szétnyíló agrár-olló által leginkább érintett terület. A tavaszi vetésűek esetében az NPK alkalmazásának az aránya igen drasztikusan csökken. A legfontosabb kérdés, hogy milyen érvek szólnak a használat mellet? A csökkentett dózis a vetéssel egy menetben történő kijuttatás esetén egy hatékonyan és biztonságosan járható út. Ezen technológia eddig is elsősorban a Yara termékeket preferálta a következők miatt: magas hatóanyag tartalom (50-58%), kiváló fizikai tulajdonságok (szemcsekeménység, egyenletesség, pormentesség), a legjobb oldékonyság a piacon a szántóföldi NPK műtrágyák között. Ezen technológia alkalmazásakor két terméket emelek ki a palettáról, a YaraMila 10-24-24 (a jó öreg 8-24-24 „jogutódja”), valamint a YaraMila 16-27-7. Láthatjuk, hogy mindkettő igen magas foszfortartalommal rendelkezik, ami mellett a lehet választani a magas nitrogént vagy a magas káliumot.  120-180 kg/ha sávban javasolta a felhasználásuk, a talajtól, várható terméstől, öntözéstől függően. Öntözés: Az a véleményem, hogy aki ezt tudja és akarja is használni a 2023-as évben, annak mindenképpen kell valamilyen alaptrágyázást választani. Túl nagy a termelési érték, ahhoz, hogy tápanyag oldalról ezt limitáljuk. Különösen igaz ez a „nagymagvú” zöldségfélék esetében. A csemegekukorica, zöldborsó, zöldbab termesztésekor ezen termékek használat abszolút indokolt, elsősorban a YaraMila 10-24-24. A YaraMila család tagjai alkalmasak a másodvetésben történő termesztés hatékony alaptrágyázására.

Fejtrágyázás: Ha van technológiai elem, ahol a beszerzés a kulcs, akkor az mindenképpen a nitrogén vásárlás időzítése. A mögöttünk lévő időszak megtanított bennünket arra, hogy a „nincs okos ember csak szerencsés” közhely igaz is tud lenni. Nagyon óvatosan írom le, de mintha ez a rally lefékeződött volna, és egy kicsit kiszámíthatóbb lenne a helyzet, de természetesen ez bármikor változhat. Ebben a technológiai részben két termékkel vagyunk jelen. Az egyik a YaraBela Sulfan, amely a kén és a nitrogén együttes kijuttatásának ideális terméke, mely mind a növény, mind a talaj szempontjából a legjobb választás. A mostani piaci helyzetben jó áron beszerezhető, igy mindent figyelembe véve a legjobb választás annak, aki ilyen termék vásárlásán gondolkodik. Abban az esetben, ha a klasszikus MAS alkalmazás a preferált, akkor a YaraBela Nitromag nevű 27 %-os nitrogén termékünket tudom ajánlani.

Lombtrágyázás: Az elmúlt években ez a technológiai elem egyre inkább elfogadottá vált. A partnerek a komplexitás jegyében egyre nagyobb figyelmet fordítottak a mezo– és mikroelem pótlásra, azokra a speciális beavatkozásokra, amelyekkel stabilizálni lehet a magasabb termésszintet, kivédeni a különböző mezo- és mikroelemek hiánya okozta problémákat. Ez most több szempontból is sérül. Egyrészt a pontrendszer bevezetése, ahol nincs mindig megfelelő szakmai alapja az egyes termékek támogatásának, illetve más termékek kizárása. A drasztikusan szűkülő források miatt csökkenő dózisok vagy a teljes elhagyás is megjelenik. Azt szeretném mindenkiben tudatosítani, hogy azok a számítások, amelyek a növényspecifikus termékeinkre vonatkoznak, még az árrobbanások előtt készültek, és az általuk generált 7-10 %-os terméstöbbletek, valamint az ehhez szükséges költségek aránya a mostani árszinteken is 2-3 szoros megtérülést biztosítanak. Itt konkrétan a következő termékekre gondolok:

YaraVita Gramitrel, amelyet a kalászosok esetében 3 l/ha mennyiségben javaslunk, és most az ideális a fenológia, az 1-2 nódusz illetve az intenzív növekedés. Repce esetében az utolsó napokban vagyunk a virágzás előtt, itt a YaraVita Brassitrel szintén 3 l/ha mennyiségben mehet, illetve a virágzás kezdetekor az önálló bóros (YaraVita Bortrac) kezelés lehet hatékony, maximum 2 l/ha adagban.

A tavaszi vetésűeknél a lombtrágya kezelés még jóval odébb van, de aki időben elkezdi a beszerzéseket azoknak a következőkre hívnám fel a figyelmét: kukorica kezelésére a YaraVita Zeatrel-t 3-4 l/ha dózisban, 6-8 leveles fejlettségben alkalmazzuk. A sikeres napraforgó termesztéshez a YaraVita Brassitrel-t 2-3 l/ha mennyiségben, 6-8 levélpártól.

A teljes lombtrágya paletta, azok használatával kapcsolatos javaslatok, összetételek, növény technológiák mind megtalálhatóak a yara.hu honlapunkon.

Mikrostarterezés: Ez technológia elem, illetve ennek az elvégzéséhez szükséges termék is megtalálható a Yara kínálatában, Yara NP Starter néven. A piacon található legmagasabb hatóanyag-tartalom: 47 % foszfor, 10,5 % nitrogén, 1, 8 % cink és 0.2% bór jellemzi a terméket, ezért 10-15 kg/ha mennyiségben javasoljuk.