március 07, 2022

Ami sosem csap be, az a sűrű búza és a ritka kukorica!

Szerző: Gyuris Kálmán

Ezzel a régi mondással indítom a gondolatmenetet, ami a mostani búzák kapcsán jutott eszembe, amelyeket megtekintve megkérdezik, hogy mit lehetne tenni ezzel a gyenge, ritka állománnyal. Természetesen több olyan tényező van, amelyek mellett nem lehet elmenni, illetve nem lehet rá teljes körű megoldást találni, de a lehetőségeket érdemes áttekinteni.

A több tényező közül most a foszfor kérdését emelném ki, mint a nitrogén melletti kulcs makroelemet, amelynek a szerepe a vegetációnak ebben az időszakában kiemelkedően fontos. Az 1. ábrán jól látható, a foszfor felvétele egy eléggé szűk időszakra korlátozódik, amit a későbbiekben már csak részben lehet korrigálni. Jelen körülmények között egyrészt az őszi foszfor kijuttatás elmaradása, másrészt a hideg, száraz talaj és klíma viszonyok is a felvétel ellen hatnak. Ezt értelemszerűen kétféleképpen tudjuk orvosolni.

Az egyik lehetőség a magas foszfortartalmú fejtrágyázás alkalmazása. Erre a YaraMila 16-27-7 lehet a megoldás, a kiemelkedő foszfortartalmával. (Itt jegyezném meg, hogy a benne lévő nitrogén hatóanyag egység ára olcsóbb, mint bármelyik MAS vásárlásakor.)

A másik megoldás a lombon keresztül történő kijuttatás. Itt alapvetően két termék jöhet szóba, amelyek a foszfor tekintetében megegyeznek, az eltérés elsősorban a cink és a mangán tekintetében van.

g/l

foszfor

kálium

magnézium

cink

mangán

YaraVita Zeatrel

440

75

67

46

 

YaraVita Kombiphos

440

75

40

5

10

Mindkét terméknél az ajánlott dózis jelen helyzetben 2-3 l /ha.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem a jól bevált és sikeres YaraVita Gramitrel helyett van, azt megelőzi most időben, és egyértelműen a foszfor kérdésre fókuszálva javasoljuk partnereinknek. A vegetációban szárba indulás környékén továbbra is a 3 l/ha YaraVitaGramitrel az ajánlatunk, mint a kalászosok növény specifikus terméke.

Picture1.png

1.ábra Az őszi búza foszfor felvétele