március 17, 2017

Ami a zsákon, az a zsákban...

Szerző: Szabari Szabolcs

A magyar mezőgazdaság termelése 2016-ban történelmi rekordokat ért el: Magyarország az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett, a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világelső.

...avagy garantált minőség és kölcsönös bizalom a siker alapja.

Mielőtt a Yara Hungária Kft. csapatába kerültem, közel másfél évtizeden keresztül, talajvédelmi hatósági munkám során, számtalan termésnövelő anyag mintavételét végeztem el: gyártóknál, forgalmazóknál és termelőknél egyaránt. A mintavétel és az azt követő laboratóriumi vizsgálat elsődleges célja az volt, hogy megállapítsuk: a piacra került termék hatóanyagtartalma, minősége, címkézése, kísérőokmánya megfelel-e a hazai és EU-s jogszabályokban foglaltaknak, vagyis „az van-e a zsákban, ami a zsákon”? A feltárt hiányosságok nyomán elrendelt forgalomba hozatali és felhasználási tilalom mögött legtöbb esetben a negatív (akár nagyságrendbeli) hatóanyag-eltérés, a feltüntetett tápelem teljes hiánya, vagy a határértéket többszörösen meghaladó, toxikus nehézfém-tartalom húzódott meg. Természetesen ezeknek a hatósági ügyeknek nem volt akkora sajtó- és társadalmi visszhangja, mint egy növényvédőszer-tartalmú bébiételnek vagy egy EU-s normákat nem teljesítő cukrászdának, de tény, hogy magát a gyanútlan gazdálkodót, potenciálisan akár Önt is, aki ezeket a sorokat olvassa, önhibáján és tudtán kívül, bizalmával visszaélve, megkárosították. Hisz az elrendelt zárolás miatt ki sem juttathatta a már megvásárolt műtrágyáját (komoly munkaszervezési problémákat és behozhatatlan időbeni csúszásokat okozva ezzel), vagy - jobb esetben - fele akkora mennyiségű hatóanyagot juttatott ki a pénzéért, a talajainkat terhelő, termesztett növényeinkben akkumulálódó „termésnövelő anyagról” és az élelmiszerlánc végén, az asztalunkra kerülő, toxikus nehézfémekkel telített élelmiszerről nem is beszélve.

A „Mila” az ősi norvég „mikla” szóból ered, melynek jelentése „sikert elérni”. A YaraMilaTM termékeket a legmagasabb nemzetközi normák szerint, szigorú minőségellenőrzés mellett gyártják, annak biztosítása érdekében, hogy ha Ön a Yara logóját látja a zsákon, akkor biztos lehessen benne, hogy a zsákban is garantált minőségű és összetételű, szennyező anyagoktól mentes Yara műtrágyát talál.

A magyar mezőgazdaság termelése 2016-ban történelmi rekordokat ért el: Magyarország az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett, a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világelső. A 9 millió tonna kukorica össztermés a második legjobb lett a történelemben, repcéből is világrekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna volt a hektáronkénti hozam. Ezen ritka szép számok ismeretében azonban nem dőlhetünk hátra, s nem téveszthetjük szem elől azt, hogy a rekordtermésekkel rekord mennyiségű tápanyagot hordtunk le tábláinkról, melyet – ha nem akarunk önmagunkat becsapva, a talajzsaroló gazdálkodás oldalára állni – bizony, objektív talajvizsgálati eredmények és gondosan összeállított tápanyag-gazdálkodási terv birtokában maradéktalanul pótolnunk kell.

Alaptrágyázásra, kapásnövényeink esetében is a Yara NPK termékeit, a YaraMilaTM termékcsaládot javasoljuk. A melegen granulált, mezo-, és mikroelemtartalmú komplex termékek biztosítják valamennyi termesztett kultúra – talajvizsgálatokhoz igazodó, kiegyensúlyozott – tápanyagellátását. A magas hatóanyag-tartalom mellett, a kiváló fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen és vetéssel egy menetben egyaránt. A YaraMilaTM 8-24-24 a legnépszerűbb YaraMilaTM műtrágya. 56%-os hatóanyagtartalmával komoly tápanyagforrást biztosít, valamennyi szántóföldi növényünknél sikerrel használható. A napraforgó és kukorica is káliumigényes kultúra. Ha a területünk foszforban jobban ellátott, mint káliumban, vagy növelni akarjuk a kálium-ellátottságot a YaraMilaTM 7-20-28-at, ha pedig nagyobb a talajunk felvehető foszfor- és a káliumtartalmának különbsége a YaraMilaTM 9-12-25-öt ajánljuk alaptrágyázásra. A YaraMilaTM 16-27-7 magas foszfortartalmával, jó illetve kiváló kálium-ellátottság mellett a tavaszi vetésűek ideális starter-műtrágyája. Teljes felületre történő kijuttatáskor 300-350 kg/ha mennyiséget javaslunk, vetéssel egy menetben pedig 150-200 kilogrammot hektáronként. Fontos kiemelnünk a YaraMilaTM műtrágya család foszforminőségét is: a termékek foszfortartalma 85-90%-a vízoldható (könnyen és gyorsan felvehető), a fennmaradó 10-15% rész pedig citrátoldható (folyamatos foszforutánpótlást biztosít). Magyarországon az idei évben bevezetett új termékünk, a YaraMilaTM Actyva 18-11-13 alapkoncepciója szerint nemcsak ősszel, hanem talajállapot függvényében, akár kizárólag tavasszal, a tápelem-felvétel időszakához igazítva lehet elvégezni a foszfor kijuttatást. A YaraMilaTM Actyva foszfortartalmának 20-25%-a polifoszfát, amely megemeli a talajoldat - növények számára felvehető - foszfortartalmát a felső 5-10 cm-es talajrétegben, s komplexképző tulajdonsága révén a mezo- és mikroelemek felvételére is rendkívül pozitív hatással bír.

A YaraMilaTM NP Starter termékünk a tápanyag-gazdálkodási technológiánk – a szó mindkét értelmében vett – apró, de annál fontosabb eleme. A vetéssel egy menetben, 10-15 kg/ha dózisban elvégzett mikrostarterezés fontos segítséget jelent a gyors, robbanásszerű fejlődéshez, alacsony talajhőmérséklet esetén is. A termék 47% foszfor mellett 10,5% nitrogént, 1,8% cinket és 0,1% bórt tartalmaz. A kölcsönös bizalom az emberi kapcsolatok legszilárdabb építőköve. Olyan alap, amely nélkül az egész építmény összeomlik. A Yara garantált minőségű alapot nyújt az Ön gazdálkodásához is. Felmerülő kérdéseivel kérjük, forduljon BIZALOMMAL kollégáinkhoz!