február 16, 2020

Alapozzuk meg a szezont Yara műtrágyával!

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt évben is szép terméseket értünk el a főbb szántóföldi növények termesztésében. Ez is bizonyítéka lehet annak, hogy továbbra is intenzív tápanyag-utánpótlásra van szükség (pozitív tápanyag mérleg). Nagyon fontos terméslimitáló tényező a csapadék, sok esetben nem is az évi összmennyiséggel van gond, hanem az egyenlőtlen tér- és időbeli eloszlással.

Akár a korai gyors fejlődés, akár a későbbi intenzív növekedés időszakára gondolunk, mindig létfontosságú a növények számára, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű tápelem álljon rendelkezésre. A műtrágya választásásnál elsődlegesen figyelembe kell venni a homogén eloszlást, a kiváló vízoldékonyságot, és a növény igényéhez igazított összetételt. Ezek közül már egy-egy tulajdonság nagyobb termés többletet generál , mint amennyi a hektáronkénti többletköltség lehet. Fontosnak tartom kiemelni, hogy amikor a termelők a különböző műtrágyák árait hasonlítják össze, akkor csak az összhektárra szükséges teljes műtrágya mennyiséget nézik , illetve az így jelentkező költségtöbblet számolják. Ezt visszafelé már nem kalkulálják, vagyis azt, hogy egy hektáron mennyi terméstöbblet képződik, és ezt felszorozva az összhektárral, mennyi lesz a teljes bevételtöbblet.

 Ezek után nézzük, mit ajánl a Yara 2020-ra:

Az alaptrágyázásnál a termeszett kultúrák, az alkalmazott technológiák, valamint az elmúlt évek sikerei következtében nincs érdemi változás a Yara portfoliójában. Természetesen első helyen a YaraMila 8-24-24 áll, a legkedveltebb termékünk, melynek oka a magas foszfor- és káliumtartalom, az induláshoz elegendő N-tartalom. Ezenkívül a kén és a mikroelemek növelik a termék hatékonyságát. Hozzá hasonló a YaraMila 7-20-28, amelynek használatát a magasabb káliumigény indokolja, ezenkívül plussz magnézium- és magasabb kéntartalom jellemzi még a terméket. Külön kiemelném a Yara Mila 16-27-7 összetételt. A magas foszfortartalommal rendelkező termék használatát a magyarországi talajok alacsony foszforellátottsága indokolja, valamint starterműtrágyaként is kiváló. Mindhárom termék teljes felületen történő kijuttatása esetén 250-350 kg/ha mennyiséget javaslok, vetéssel egymeneteben pedig 180-200 kg/ha az ideális dózis. Az összes Yara Mila (nemcsak az előbb említettek) melegen granulált, kiváló fizikai tulajdonságokkal, és a piacon található termékek között a legjobb oldékonysággal rendelkeznek. Az egyes növényekre szabott javaslatok (kukorica, napraforgó, cukorrépa, borsó, mák, stb.) megtalálhatóak a prospektusainkban, honlapunkon, (yara.hu), valamint a szaktanácsadóval történő konzultációt is javaslom.

Az őszi vetésűekkel kapcsolatban szeretném megemlíteni a kénes nitrogén szerepét. Minden fórumon, minden ezzel foglalkozó szakember kiemeli a kén jelentőségét. Ezzel kapcsolatban két dologra hívnám fel a figyelemet:

  1. A nitrogén/kén aránya repcénél 4:1, búzánál 8:1; ezt kell a növény számára biztosítani. A kén növeli a nitrogén hatékonyságát, csökkenti a kijuttatandó mennyiségét.
  2. A két elem hiánytünetei is hasonlóak. Sokszor össze is keverik őket, illetve amikor kénhiány van, akkor a nitrogén mennyiségét növelik, ezzel sokszor rontva a helyzetet. Átlagosan 30 kg/ha elemi kén elegendő. Erre javasoljuk a kénes nitrogénünket, átlagosan 200-300 kg/ha YaraBela Sulfan-t. Ha egy alkalommal adunk ki kénes nitrogént , akkor az inkább az első fejtrágyázáskor legyen.

Szeretnénk felhívni partnereink figyelmét, hogy termékeink beszerzésénél az eddigiekhez képest hosszabb átfutási idővel kell számoljani a megváltozott logisztikai rendszerünk miatt.