május 26, 2020

Aktualitások, teendők - tápanyagos szemüvegen keresztül

Szerző: Gyuris Kálmán

Cinikus megfogalmazással az időjárás ismét hozza formáját, bizonytalanságban tartja a termelőket. Természetesen itt első helyen a csapadékra gondolok. Valamennyi esik, de annyi nem, hogy esetleg feltöltődés is legyen. Ha megnézzük a különböző grafikonokat, akkor azt látjuk, hogy országosan 40-60 mm csapadék hiányzik a felső 50 cm -es rétegből.

Ezt a problémát igazából a tél óta toljuk magunk előtt. Ehhez kapcsolódik a rendkívül alacsony páratartalom, amely nagy hőingadozásokat, és így komoly fagykárokat hoz magával. Nézzük meg, hogy tápanyag-utánpótlás terén milyen eszközeink vannak ebben az időszakban.

Szántóföldi kultúrák, őszi vetésűek: Egyértelműen itt vannak a legnagyobb gondok, hiszen április-május a két legintenzívebb növekedést generáló hónap; ilyenkor kell a legtöbb tápanyag és víz. A sok éven át szakszerűen alaptrágyázott, majd - az S:N arányt is figyelembe vevő - fejtrágyázott területeken, ahol odafigyeltek a lombtrágyázásra, még mindig van esély a közepes, jó termések elérésére. Most nagyon fontos, hogy a lombtrágyázás használatánál kombinált kezeléseket alkalmazzunk; egyrészt NPK is kerüljön kiadásra, másrészt a mikroelemek is elérhetőek legyenek. A Yara portfoliójában kiemelt szerepe van a növényspecifikus YaraVita termékeknek, (Gramitrel, Brassitrel Pro, Frutrel, Zeatrel), amelyeket most ki kell egészíteni a magas NPK tartalom mellett teljes mikroelem sort tartalmazó YAraVita Universal Bio használatával. Ezt a terméket 3-5 l /ha mennyiségben javasoljuk. Az alacsonyabb dózis, több alkalommal a legcélravezetőbb. Az elmúlt héten látványos és azonnali eredményt értünk el ott, ahol ezt a terméket YaraVita Thiotrac hasonló dózisával együtt juttattuk ki, megerősítve a növényspecifikus termékkel. Azt már természetesen alacsonyabb dózisban. Minden ilyen kombináció előtt érdemes Yara szaktanácsadóval beszélni.

A tavaszi vetésűeknél igen vegyes a kép. A két nagy kultúra (kukorica, napraforgó) még köszöni jól van, általában annyi nedvesség volt a talajban, hogy ki tudnak kelni. Itt most érdemes felkészülni a korai lombtrágyázásra. Külön felhívom mindenki figyelmét a napraforgónál a 3 l/ha YaraVita Brassitrel Pro korai kijuttatására. Sok év átlagában 7-8 százalék terméstöbblet, 1,0-1,5 % olajtartalom növekedés várható a kezeléstől. Kukorica esetében a YaraVita Zeatrel a növényspecifikus, ezt kell 6-8 levél környékén kiadni. Szója, cukorrépa termesztőknek a Brassitrel Pro az elsődleges javaslatunk, természetesen a bóros, kénes kezelések is megtérülnek és hatékonyak (YaraVita Bortrac, YaraVita Thiotrac). Sajnos a cukorrépa termesztőktől azt halljuk, hogy sok a heterogén állomány. Ilyenkor, illetve a száraz időszak folytatódásakor az Universal Bio szerepét növeljük.

Szőlő -gyümölcstermesztésben két dolgot szeretnék kiemelni:

Az egyik a granulált kalcium-nitrát, a YaraLiva Nitrabor/Tropicote beemelése a technológiába. A 100%-ban oldható kalciumtartalom a vegetáció első felében ideális a kalcium pótlásra, mellette pedig azonnal felvehető nitrát-nitrogén található. Átlagos dózisa 250 kg/ha. A másik amire érdemes figyelni, az a YaraVita Frutrel nevű termékünk. Összeségében 750 g/l hatóanyagot tartalmaz, a növény számára optimális arányban (nitrogén, foszfor, kalcium, magnézium, bór, cink). Ezen termék alkalmanként 2-3 l/ha mennyiségben kijuttatva, majd ezt a gyümölcs vegetációs idejét figyelembe véve 2-4 alkalommal megismételve, sem hatóanyag mennyiségben, sem árban nem talál versenytársat a piacon!

Zöldségtermesztésre átkanyarodva egy-két gondolat erejéig: A fentebb leírtak a YaraLiva Nitrabor/Tropicote alkalmazásánál igazak a paradicsom, paprika, káposztafélék, burgonya, gyökérzöldségek és hagymafélék esetében is. Lombtrágyázásnál három termék van, ami gyakorlatilag az összes kultúra esetén szóba jöhet: a YaraVita Brassitrel Pro, a YaraVita Bortrac és a YaraVita Universal Bio.