március 29, 2016

Aktuális teendők a tápanyag –utánpótlás területén

Szerző: Gyuris Kálmán

Három dolgot szeretnék kiemelni, ami jelen pillanatban kulcskérdés a sikeres termesztés szempontjából. Az őszi vetésűeknél - különösen az őszi búza esetében - a lombozat, az erőteljes vegetatív állomány kialakításának időszaka.

Ehhez a makroelemeken túl a mikroelemek is létfontosságúak. A YaraVitaTM Gramitrel összetétele ehhez ideálisan tartalmazza a cinket, mangánt, magnéziumot, rezet. Ezek közül bármelyik használata önállóan is eredményes és megtérülő, a YaraVitaTM Gramitrelben azonban együttesen találhatók meg a növény számára ideális arányban, verhetetlen áron. A több mint ötszáz gramm hatóanyag literenként (plusz a nitrogén) 2,5-3 liter/ha dózisban már a mono készítményekkel is versenyképes mennyiséget jelent. A keverhetőség, esőállóság, tartamhatás mind az angliai fejlesztő mérnökök munkáját dicséri. A kijuttatás ideális időpontja a következő két-három hét, a búza fejlődésének legintenzívebb időszakában van, a tápanyag harmóniájára fokozottan érzékeny.

A következő két dolog valójában egy téma, csak két megközelítésben. A tavaszi vetésűek alapozása, elindítása, ami kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a későbbiekben ez nem pótolható, és a többi művelet sikere, megtérülése kockázatossá válik. A vetéssel egy menetben, vagy azt közvetlenül megelőző kijuttatás igazából csak magas minőségű termékekkel oldható meg. A magas minőség a kiváló fizikai paraméterek mellett a nagyon magas vízoldhatóságot jelenti, ami a YaraMilaTM termékek esetében 85-90%. Az igen magas foszfor- és káliumtartalom (YaraMilaTM 8-24-24, YaraMilaTM 7-20-28) esetében a hatóanyagra vetített hektárdózist vegyük figyelembe, ami vetéssel egy menetben 150 -200 kg/ha. Külön felhívom a figyelmet a napraforgó alaptrágyázására, hiszen a kiemelkedő műtrágya reakció, a szélsőséges időjárással szembeni ellenállóság, a kedvező piaci helyzet együttesen eredményezik, hogy az ide befektetett forintok megtérülése minden szempontból a legjobb legyen.

A megfelelően alaptrágyázott rendszerek esetében is külön figyelmet kell fordítani a starterezésre. A korai vetések, valamint az így bekövetkező hideg periódusok gátolják a normál foszfor felvételt a korai időpontban. Ennek a problémának a kezelésére ideális a YaraMilaTM NP Starter. A 47% foszfor - melynek 90%-a vízoldható – gyorsabb, könnyebb felvételét a mikrogranulált szemcseméret teszi lehetővé, így biztosított a homogénebb, intenzívebb kezdeti fejlődés. A magas foszfortartalom mellett 10,5% nitrogén valamint 1.8% cink segíti ezt elő. 

Végül, de nem utolsósorban. Minden figyelmeztetés ellenére mindig vannak olyanok, (kereskedők, termelők), akik elhiszik ,hogy az az ajánlat amit kaptak egy ismeretlen, vagy „nagyon is ismert” cégtől az az év üzlete. Ebben a szezonban is megjelentek ilyen „kereskedők”, termékek. Egyet biztosan ajánlhatunk, ha az általunk forgalmazott termékeket az általunk javasolt kereskedőtől vásárolja meg, nem kell attól tartania, hogy csönget a NAV és kényelmetlen kérdéseket tesz fel.