március 06, 2020

Akik még nem döntöttek

Szerző: Kovács András

Azoknak a kukorica- és napraforgó-termelőknek szeretnék néhány szakmai érvet és terméket ajánlani, akik még nem döntötték el, milyen komplex műtrágyát akarnak tavasszal kijuttatni növényeik tápanyagszükségletének kielégítésére.

Ne csak az ár legyen meghatározó! Fontos szempont, hogy a kiválasztott műtrágya a kezdeti időszaktól tudjon tápanyagot biztosítani a növényeinknek. Ezt egy vízben jól oldódó termékkel tudjuk elérni.

Ugyancsak fontos, hogy a foszfor és a kálium hatóanyag mellett a magnézium és a kén pótlását is megoldjuk.

Szem előtt kell tartanunk a mikroelemek talajon történő pótlását is, ezért egy olyan komplexet kell keresnünk, amely tartalmazza ezeket a hatóanyagokat (pl. bór cink) is.

A megfelelő fizikai tulajdonságok is meghatározóak az különböző termékek esetében. Fontos, hogy a kiválasztott műtrágyánk könnyen kijuttatható legyen, ne álljon össze. Amire érdemes még figyelni, hogy a szemcseméret közel azonos legyen, ne legyen poros, s kemények legyenek a szemcsék. Aki vetéssel egymenetes kijuttatásban gondolkodik, számára csak a granulált formula jöhet szóba.

A közgazdasági oldal szempontjából nem hagyható figyelmen kívül, hogy megbízható gyártótól válasszunk terméket, mert ez a garancia arra, hogy az a hatóanyagtartalom található a termékben, ami a zsákon fel van tüntetve.

A több évtizedes tapasztalat és termelői visszajelzések alapján mondhatom, hogy a YaraMila termékcsalád megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Ki szeretném emelni, hogy több összetétel közül tudjuk kiválasztani azt, ami talajunknak, növényünk számára egyaránt a legjobb megoldás.

YaraMila termékcsalád.jpg

A YaraMila termékek hektár dózisa: 200-400 kg/ha. Részletesebb leírást található termékeinkről és egyes növényi kultúrákról a yara.hu weblapon.

Ha a Yarától választja ki a műtrágyáját, jó döntést hoz 2020-ban is.