szeptember 04, 2017

Actyva: Egy új technológiai lehetőség a piacon!

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt évtizedek során az őszi vetésűek alaptrágyázásának bevett módszere az alacsony nitrogén tartalommal rendelkező NPK műtrágyák vetés előtt történő kijuttatása volt, amelyet a nitrogén fejtrágyázás követett tavasszal. Ennek a technológiának az alternatívája az Actyva technológia megjelenése a piacon. Természetesen, mint minden újdonságnak, ennek is sok vitát, szakmai tapasztalatot, kísérletet kell túlélnie, mire szélesebb körben elfogadottá válik. Miről is van szó?

Egy olyan NPK termék családról beszélünk, ahol a magas nitrogén tartalom mellett közepes foszfor és kálium mennyiség található a termékben (YaraMilaTM Actyva 18-11-13). Ennek az összetételnek köszönhetően a termék hatékonyan alkalmazható kora tavasszal, gyakorlatilag az első fejtrágyázás időpontjában. Az ilyen jellegű alkalmazásnak két dolgot kell tudnia, egyrészt szakmailag kell bizonyítania, illetve a költségek esetében sem szabad rosszabb helyzetet teremtenie, mint az eddig alkalmazott módszerek.

Kezdjük a másodikkal:

Ha valaki eddig az őszi alaptrágyázásra 30-35 ezer forint értékű alaptrágyát jutatott ki, majd kora tavasszal az első fejtrágyázásra további 15 ezer Ft értékben fejtrágyát, akkor ezt most pénzügyileg 350-370 kg YaraMilaTM Actyva fedi le, melynek eredményeképpen 65 kg nitrogén, 40 kg foszfor és 45 kg kálium hatóanyag kerül ki.

Folytatva a szakmai résszel: a kijuttatás időpontja az első fejtrágyázás idejével egyezik meg, valamikor február végén, március elején. A kiszórandó mennyiség 350-400 kg/ha körül van – ne felejtsük el, hogy ez egyszerre jelenti az őszi alaptrágyázást és az első tavaszi fejtrágyát. Az őszi búza esetében egyértelmű, hogy a foszfor felvétel meghatározó része a bokrosodást követő 4-8 héten belül történik. A nitrogén esetében nagyon fontos az első korai kijuttatás, ha valaki 6-7 t/ha termésben gondolkodik. Ebben az esetben ezt a nitrogén mennyiséget mindenképpen ki kell juttatni. A magas minőséget, kiváló vízoldhatóságot (a foszfor több mint 85%-a vízoldható, a többi citrátoldható), biztosító termékben még a felsorolt makroelemeken kívül 1,7% MgO, 6,5% SO3, valamint 0,02% bór található.

Természetesen a tudatos, tervszerű alkalmazása mellett nagy jelentősége lehet az olyan években, amikor komoly csúszás van az őszi munkákban, és már nincs lehetőség ősszel műtrágyát kijuttatni.