január 12, 2017

YaraMila Actyva: A foszfor kijuttatás új eszköze

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt évtizedek során az őszi vetésűek alaptrágyázásának bevett módszere az alacsony nitrogén tartalommal rendelkező NPK műtrágyák vetés előtt történő kijuttatása volt, amit tavasszal követett a nitrogén fejtrágyázás.
búza cikkbe
Zsák cikkbe

Ennek a technológiának az alternatívája a YaraMila TM Actyva megjelenése a piacon. Természetesen, mint minden újdonságnak, ennek is sok vitát, szakmai tapasztalatot, kísérletet kell túlélnie, mire szélesebb körben elfogadott á válik. Miről is van szó?

Egy olyan NPK termékről beszélünk, melynek magas nitrogéntartalma mellett, a foszfor 20-25%-a polifoszfát, mely folyamatos foszfor ellátottságot biztosít abban a 4-8 hétben amikor a kalászosok foszforfelvételének több, mint 70%-a zajlik. A polifoszfát forma nem kötődik le a talajban, mobilis, így egy lényegesen magasabb foszfor koncentrációt biztosít a talajoldatban. A magasabb koncentráció mobilitással párosulva az aktív gyökérzónákban fokozottan van jelen. Ez a magasabb koncentráció erőteljesebb gyökérnövekedést generál, egységnyi idő alatt több foszfort tud felvenni a növény, így értelemszerűen magasabb termésátlagokat, jobb minőséget tudunk elérni. Egyes kísérletekben lényegesen nagyobb volt a foszforfelvétel különbsége a tavaszi YaraMilaTM Actyva felhasználásakor, összehasonlítva az őszi NPK kijuttatással, mint az őszi NPK kijuttatás és a kezeletlen terület között. Hatása nem elhanyagolható a mezo- és mikroelem felvételére: komplex képző tulajdonsága miatt 20-50%-kal több mikroelemet vesz fel a növény YaraMilaTM Actyva használatakor, melynek élettani, minőség javító hatása igen nagy mértékű.

A kijuttatás időpontja gyakorlatilag az első fejtrágyázás idejével egyezik meg, tehát február végén, március elején aktuális. A javasolt kiszórandó mennyiség 350-400 kg/ha, de ne felejtsük el, hogy ez egyszerre jelenti az őszi alaptrágyázást és az első tavaszi fejtrágyát. Természetesen a tudatos, tervszerű alkalmazása nagy jelentősége lehet azokban az években, amikor komoly csúszás van az őszi munkákban, és már nincs lehetőségünk ősszel műtrágyát kijuttatni. 2017-ben már egy kisebb mennyiség elérhető lesz a magyar piacon is, a beállított kísérletek mellett szeretnénk üzemi körülmények között is vizsgálni új termékünket.

Összefoglalva az Actyva előnyei:

    • Tavaszi kijuttatás: tápanyagellátás akkor, amikor a növény a legjobban igényli azt

    • Magasabb foszfor hasznosulás, hatékonyság

    • Magasabb nitrogén hasznosulás, hatékonyság

    • Pozitív hatás kálium, magnézium, kén és mikroelemekre hasznosulására

    • Magasabb terméseredmények a hagyományos, őszi kijuttatással szemben

    • Magasabb fehérjetartalom a termésben

    • Mindez a hagyományoshoz képest fele akkora foszfor adaggal, és

    • Kevesebb munkával, valamint kijuttatási költséggel