március 01, 2024

A Yara tápanyag-utánpótlása zöldség-gyümölcs kultúrákban

Szerző: Kovács András

A tápanyag-utánpótlásban az alap- és fejtágyázás, valamint a lombtrágyázás mellett meghatározó technológiai elem lett, lesz a tápoldatozás is. Az öntöző vízzel történő műtrágya kijuttatás az elmúlt években egyre jobban beépült a napi gyakorlatba a gyümölcs-és zöldségtermesztésben is. A gazdálkodók tapasztalták, hogy az öntözőműtrágyákkal kezelt állományok többet, szebbet és minőségibbet teremnek. Ennek fő oka, hogy öntöző vízzel könnyen felvehető tápelemeket juttatunk ki a növényeink gyökérzónájához.

 

Alap- és fejtrágyázás:

 A YaraMila szulfátos termékcsalád használatának előnyei:

  • Biztonságos a klórra érzékeny gyümölcs-zöldség kultúrákban - alma, csonthéjasok, szamóca, dinnye, paprika, káposztafélék stb. - , szőlő- és dísznövény termesztésében is.
  • Sokrétű felhasználású, alkalmas alap-, starter- és fejtrágyázásra is.
  • Igényhez, körülményekhez igazítható és igazodó technológiában alkalmazható.
  • Veszteség nélküli folyamatos tápanyagellátás, harmonikus fejlődés a teljes tenyészidőszakban.
  • Alkalmasak a növekedés és termésminőség javítására, szabályozására.

Milyen összetételűek a YaraMila szulfátos termékcsalád tagjai, és mik jellemzőek rá?

YaraMila Cropcare 8-11-23 kálium túlsúlyos: általános alaptrágyázásra és minőségjavító, érésgyorsító fejtrágyázásra alkalmas a nagy káliumigényű kultúrákban.

YaraMila Complex 12-11-18 kálium túlsúlyos, speciális foszfor forma: foszforigényes kultúrákban folyamatos foszfor-ellátás, nincs lekötődés. Kiválóan oldódó, a leggyorsabb felvételt biztosító forma, a legnépszerűbb termék ebben a családban, mely fokozatosan teret hódít.

YaraMila Cropcare 11-11-21 általános: kiemelten javasolt olyan állományokban, ahol az NPK mellett fontos a mikroelemek kijuttatása is.

Mely kultúrákban és hogyan használható alap-fejtrágyázásra a YaraMila szulfátos termékcsalád?

Alma, csonthéjasok, bogyósok, zöldség, szőlő és disznövények: YaraMila Cropcare 8-11-23, vagy YaraMila Complex 12-11-18 összetételeket kálium és mikroelemek pótlására használhatjuk. A hektár dózisa 250-450 kg/ha. A jobb hasznosulás érdekében célszerű sekélyen bedolgozni.

Nitrogén- és Kalciumpótlás:

A sikeres gyümölcs- és zöldségtermesztésnél nagyon fontos kérdés a kalcium pótlása, ezért savanyú és mészhiányos területeken a vegetáció kezdete előtt magas kalcium hatóanyagot tartalmazó nitrogén műtrágyát juttassunk ki. A granulált YaraLiva Nitrabor/Tropicote alkalmazását javasoljuk, mert a növények számára könnyen felvehető kalciumot tud biztosítani. A termékben lévő nitrogén jelentős része nitrát formában található, ami szintén előnyös, mert a legkönnyebben felvehető nitrogénforma. Ezzel a termékkel nem savanyítjuk a talajt. Dózisa:200-300kg/ha

Lombtrágyázás:

Lombtrágyáink kiváló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek segítenek a magasabb hozam és jobb minőség elérésében. A cink pótlására a YaraVita Zintrac (709 g/l Zn) a jó technológiai megoldás, dózisa: 0,5-1 l/ha.

Bór, mangán, magnézium, illetve kalcium pótlására az egy tápelemet tartalmazó termékeink jelenthetnek megoldást. YaraVita Bortrac (155 g/l B), YaraVita Mantrac (508 g/l Mn), YaraVita Magtrac (539 g/l Mg), és YaraVita Stopit (224 g/l CaO) a Yara termékjavaslata. A bóros lombtrágyát virágzás előtt 1-2 l/ha mennyiségben, mangános lombtrágyánkat megelőző jelleggel 0,5 l/ha dózisban legalább két-három alkalommal, magnéziumos lombtrágyát 1-2 alkalommal 2-4 l/ha dózisban kell kijuttatni.

A súlyos terméskiesést okozó kalciumhiány megelőzése a kötődés után aktuális. Kultúrától, fajtától, függően akár 4-8-szor is el kell végezni a kezeléseket. A YaraVita Stopit-ból hektáronként 5-7 litert kell kijuttatni, a kalciumos lombtrágya dózisa 5l/ha.

Az elmúlt évek egyik sikerterméke a gyümölcs- és zöldségtermelők körében a növényspecifikus YaraVita Frutrel (70 g/l N, 297 g/l CaO, 100 g/l MgO, 21 g/l B és 51 g/l Zn). A termő növényeket segíti a jó kötődésben és a stresszhelyzetek átvészelésében, az egész vegetácó során egészen az érésig. A dózisa: 2-3 l/ha alkalmanként.

A másik a YaraVita Seniphos (41 g/l N, 328 g/l P2O5, 55 g/l CaO), amely a szüret előtti színeződés segítésére használható színes fajtáknál. A kezeléseket a fedőszín megjelenésekor kell elvégezni, és 10 nap múlva a jobb hatás érdekében célszerű megismételni és önmagában kijuttatni. Hektáronként 10 literrel érhetünk el nagyon jó eredményt.

A szárazanyag, a szín, a cukor és a szállíthatóság fokozására egy folyékony, magas káliumtartalmú lombtrágyát ajánlunk; YaraVita Safe K (45 g/l N, 510 g/l K2O). Hektár dózisa 5 liter.

Tápoldatozás:

A gyümölcs, szőlő és dísznövény termesztőknek öntöző műtrágyában a jól ismert Ferticare és a YaraTera Kristalon termékcsalád, valamint a 100 %-ban vízoldható kiegészítő YaraTera Krista mono- műtrágyacsalád (amelynek tagjai: kalcium-nitrát, keserűsó, kálium-nitrát, kálium-szulfát, mono-kálifoszfát) lehet a megoldás.