augusztus 04, 2022

A tápanyagutánpótlásban 2022 őszén is megbízható partner a YARA

Szerző: Makra Máté

Az idei év után, aminek még nincs vége, nem könnyű feladat általánosságban írni a tápanyagutánpótlás fontosságáról. Mondhatjuk, hogy víz nélkül nem megy, ami igaz is, viszont, ha lesz víz, akkor tápanyag nélkül nem megy. Ami látszik, hogy a szélsőségekre kell készülnünk, ilyen helyzetben nem engedhetjük meg a bizonytalan hátterű, megalapozatlan technológiák és termékek alkalmazását.

A Yara az elkövetkezendő időszakban is teljes tápanyagutánpótlási technológiát biztosít, megbízható háttérrel, minden növénykultúra esetében.

Az őszi időszakban a repce és a kalászosok tápanyagutánpótlási technológiái következnek soron, elsőként az alaptrágya kijuttatásával. Jól akkor járunk el, ha talajvizsgálati eredmények alapján választjuk ki azt az komplex NPK műtrágyát, ami a területi adottságainknak leginkább megfelel. Ehhez a YaraMila különböző NPK arányú komplex műtrágyái állnak rendelkezésre. Magas tápanyagigény esetén a YaraMila 8-24-24 a legnépszerűbb összetétel, mellyel 56% összes hatóanyagtartalmával alacsony hektárdózis mellett is nagymennyiségű hatóanyag juttatható ki. A repce elméleti tápelemigényét a YaraMila 9-12-25 fedezi, alkalmazása elsősorban a foszforban jobban ellátott területeken javasolt. Kedvezőtlenebb foszforellátottság esetén a YaraMila 7-20-28 áll rendelkezésre. Több szármaradvány, nagyobb nitrogénmennyiség pótlására a YaraMila 14-14-21 választható. Kifejezetten a kalászosok startere a 16-27-7 kén- és magasabb cink kiegészítésével.  Minden YaraMila közös jellemzője, mely kiemeli a komplex műtrágyák sorából a magas mikroelem és kéntartalom.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján látszik, hogy mind a repce, mind a kalászosok esetében helye van a vetőgéppel való műtrágya kijuttatásnak is. Alacsonyabb (80-150 kg/ha) dózisban, a fejlődő növények gyökeréhez közelebb elhelyezve, koncentráltabb dóziásnak köszönhetően kiemelkedő eredmények érhetőek el az őszi kultúrák esetében is. Ha lehetőség van, mikrogranulált forma kijuttatása is javasolt, erre a Yara NP Starter 10,5% nitrogén és 47% foszfortartalma, bór és cink kiegészítése hektáronként 10-15 kg dózisban még a jelenlegi körülmények mellett is jó ár-érték arányú termékként érhető el.

Az őszi lombtrágyázás jelentősége felértékelődik. A repce növényvédelmi technológiája már ősszel is több alkalommal végzett permetezést követel meg, melyekkel egymenetben célszerű különféle lombtrágyák használata. Az őszi győkérerősítésre a YaraVita KombiPhos és/vagy a Zeatrel magas foszfortartalma nyújt gyors segítséget. Növényspecifikus összetételével a YaraVita Brassitrel Pro a szükséges mikroelemek (B, Mo, Mn) pótlására az elsődleges javaslat. Kalcium kiegészítése a megfigyelések alapján segíti a télállóságot, a későbbi szárrepedés kialakulásának kockázatát pedig jelentős mértékben csökkenti. Ősszel 1,5-2 l/ha dózisban fedezi az ekkor szükséges bór mennyiségét is, tartamhatásának köszönhetően néhány héten keresztül folyamatos ellátást jelent. Magas bórigény esetén, kifejezett bórhiány kezelésére a YaraVita Bortrac-ot 1-2 l/ha dózisban célszerű ősszel alkalmazni.