január 22, 2023

A tápanyagutánpótlás aktuális kérdései, avagy mit ajánl a Yara a termelőknek

Szerző: Kovács András

Azt gondolom, hogy az előttünk álló termesztési év nagyon nehéz lesz, az inputok drágultak, a termelői pénzeszközök csökkennek. Nagyon fontos, hogy a műtrágyázásra szánt pénzt körültekintően költsük el. A sokat emlegetett ár-értek arány legyen a szemünk előtt! Figyeljünk a műtrágyák vízoldékonyságára, a tápelemek feltáródására, a mikroelem-tartalomra, vagy a lombtrágyák formulációjára, tartamhatására.

Először a Yara MP Starter (N 10,5 %, P2O5 47 %, B 0,1 %, Zn 1,8 %), a starter műtrágyánkban levő technológiai lehetőségek kihasználásról szeretnék néhány gondolatot megosztani. Az elmúlt évek termelői tapasztalatait szedtem egy csokorba, hogy melyek a Yara starter műtrágya alkalmazásának előnyei:

„Erős a csíranövényünk, amely a csírafertőző betegségekre így kevésbé fogékony.”

„A könnyen felvehető foszfor eredményeként gyors fejlődésnek indult a növényünk.”

„Hűvösebb tavasz esetén is zöld állományt kapunk, a talajhőmérséklet csökkenése estén sem fordul elő pl. a kukorica belilulása.”

„Az egyöntetű kelés csökkenti a vadkárt, pl. napraforgó esetén, hidegebb talajokon is.”

„Erősebb a növény fejlődése, ez korábbi talajborítást eredményez és az állományunk gyomelnyomó képessége így növekszik.”

„Erőteljesebb növényünk gyökérzete, ennek köszönhetően jobb a tápanyagfelvétele, és az aszálytűrése is.”

„A 4-8 leveles állapotban az optimális tápanyag- és vízellátás termésnövekedést eredményez.”

Miért a Yara NP Starter mikro granulátumot válasszuk a gazdálkodásunkhoz, hisz nagyon széles ebben a szegmensben is a kínálat?

  • Egy megbízható gyártó terméke (termékelérhetőség, minőség).
  • A termék fizikai paraméterei (keménység, azonos méret) kiemelkedőek.
  • Nincs összeállás, ennek köszönhetően a vetés zavartalan, nincs dugulás, a szükséges kijuttatandó mennyiség egyszerűen beállítható.
  • Valódi mikro granulátumról beszélünk, nem őrlemény.
  • A foszfortartalom valóban 100%-os vízoldékonyságú.
  • A kiemelt cinktartalom részben biztosítja a kukorica korai cink igényét.
  • Kiszerelésének (10 kg/zsák) köszönhetően könnyű a mozgatása, rakodása.
  • A hektáronkénti 15 kg dózis elegendő kezdeti foszfort, cinket, bórt és nitrogént biztosít a csíranövénynek.
  • A terméknek kedvező az árfekvése, még a nem granulált termékekhez képest is.

Azon kukorica- és napraforgó-termelőknek, akik szeretnének komplex műtrágyát tavasszal kijuttatni növényeik tápanyagszükségletének kielégítésére, a YaraMila termékcsalád a megoldás. Nagyon sok helyen elmaradt az alaptrágyák kijuttatása, tehát nagyon időszerű a kérdés.

A YaraMila műtrágyacsalád a kezdeti időszaktól tud tápanyagot biztosítani a növényeinknek.  A foszfor és a kálium hatóanyag mellett a magnézium és a kén pótlását is megoldjuk, ahogy a mikroelemek talajon történő pótlását is orvosolni tudjuk. A YaraMila műtrágyák könnyen kijuttathatóak, nem állnak össze, a szemcseméretük közel azonos, nem porosak, és kemények a szemcsék. Aki vetéssel egymenetes kijuttatásban gondolkodik, annak csak a granulált formuláció jöhet szóba.

A gazdálkodó több összetétel közül tudja kiválasztani azt, ami a talajnak és a növénynek a legjobb megoldás. Dózisa: 200-400 kg/ha.

YM1.png
*megváltozott elnevezések, összetételek
22.png
Újabb összetételek

A tápanyag-utánpótlásban az alap- és fejtágyázás mellett meghatározó technológiai elem lett a lombtrágyázás. Az elmúlt évtizedben egyre jobban beépült a napi gyakorlatba mind a szántóföldi, mind a kertészeti termesztésben. A gazdálkodók tapasztalták, hogy a lomtrágyákkal kezelt állományok többet, szebbet és minőségibbet teremnek. A lombtrágya piaca nagyon szelés, sok termékből tudnak választani a termelők. Hogy a várt eredményeket elérjük, nem mindegy, milyen terméket választunk, a lombtrágyák között is óriási a különbség!

Az első fontos szempont lomtrágyáknál, hogy jó legyen a formulációjuk, pl. szuszpenziós lombtrágyák legyenek. Ennek köszönhetően esőállósággal és tartamhatással rendelkeznek, növényvédőszerekkel jól keverhetőek lesznek, nem okoznak perzselést, a termékek magas hatóanyag-mennyiséget tartalmaznak.

A második fontos szempont a lombtrágyáknál, hogy növényspecifikusak legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott növénykultúra számára fontos tápelemeket tartalmazza a megfelelő dózisban a készítmény.

A harmadik fontos szempont a lombtrágyáknál, hogy a termék mögött több éves gyakorlati fejlesztő munka legyen, aminek eredményeképpen tudjuk a növény fonológiai állapotához igazítani az optimális kezelési időpontokat.

Ha ezeket a főbb szempontokat szem előtt tartjuk, már csak nagyon kevés termék marad, amiből érdemes választani!

De van egy negyedik fontos szempont is, a termék ára. Kedvező legyen a kijuttatott hatóanyag-egységár, s a termékár is.

A YaraVita termékcsalád ezeknek megfelel, ezt több ezer, de lehet, hogy több tízezer elégedett gazdálkodó bizonyítja Magyarországon is, s a számuk évről évre növekszik.

A YaraVita Brassitrel Pro, a repce és a napraforgó (mellette a borsó, bab, cukorrépa, mák és szója) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya (N 69 g/l, CaO 125 g/l, MgO 116 g/l, B 60 g/l, Mn 70 g/l, Mo 4 g/l). Dózisa repcében 2-4 l/ha, napraforgóban 4-8 leveles állapotban 2-4 l/ha, melyetcsillagbimbós állapotban ajánlott megismételni.

A YaraVita Gramitrel, amely az őszibúza (s mellette az árpa és a tritikálé) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya (N 64 g/l, MgO 260 g/l, Cu 50 g/l, Mn 150 g/l, Zn 80 g/l). Dózisa 2-4 l/ha bokrosodástól, a kezelést 3-6 hét múlva célszerű megismételni.