június 01, 2021

A szója tápanyag-utánpótlásának kulcskérdései

Szerző: Makra Máté

A szója tápanyagutánpótlási kérdései felett sokszor átugrunk, azzal magyarázva, hogy a nitrogénkötő baktériumokkal való szimbiózisnak köszönhetően igényeit fedezni tudja, így nincs szükség pótlólagos tápanyagok kijuttatására.

Nitrogénigénye magas, a teljes igényének mintegy 50-60%-át képes önellátóan, a baktériumok nitrogénkötésének köszönhetően fedezni. Alap- vagy startertrágyával kiadott kismennyiségű nitrogén hatóanyag a korai igények, valamint a gümők általi nitrogénkötés kezdetéig fedezi az igényét. Állományszinten folyamatosan követni kell a gümők megjelenését a szója gyökérzetén. Amennyiben nem találunk, szilárd fejtrágya formájában célszerű a nitrogén hiányt pótolni. A nitrogén pótlást kénnel együtt végezzük, ugyanis a két tápelem felvételének üteme a fejlődés során egymással közel azonosan alakul. Szilárd fejtrágya formájában javaslatunk erre a YaraBela Sulfan, mely 100-150 kg/ha dózisban gyorsan ható nitrogén- és kénforrás egyszerre. Levélvizsgálataink alapján a nitrogénhiány a legtöbb esetben alacsony kén-ellátottsággal is jár. Lombon keresztül a YaraVita Thiotrac az intenzív növekedés időszakában a magas kén- (750 g/l SO3) és nitrogén-tartalmának (200 g/l) köszönhetően 3-5 l/ha-os dózisban biztosítja a kéntartalmú aminosavak képzéséhez szükséges mennyiségű hatóanyagokat.

A szója fejlődésében különösen nagy jelentősége van a molibdénnek. A megfelelő gümőműködéshez nélkülözhetetlen, emellett fontos enzimalkotó: a nitrogenáz és a nitrátreduktáz enzimek működésén keresztül a nitrogén hasznosulásáért felelős. Hiánya elsősorban savanyú talaj pH mellett jelentkezhet. Levélvizsgálati eredmények az elmúlt években termőhelytől függetlenül jelentős hiányt mutattak ki, így pótlásáról már a korai időszakban, 3-4 hármaslevél kialakulásának idején célszerű gondoskodni. A YaraVita Molytrac 250 g/l molibdén tartalmának köszönhetően már 0,25 l/ha-os dózisban tartalmazza szükséges molibdén mennyiségét. Komplex formában pedig a YaraVita Brassitrel Pro az olajos- és fehérjenövények specifikus igényeire szabott összetétele a molibdén mellett bórt, mangánt, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Javasolt dózisa 3 l/ha, időzítése ugyancsak a 3-4 hármaslevél kifejlődésének idejére tehető.

Az általános kondíció javításának jelentősége, különösen a nyári szárazabb periódusok alatt minden növénykultúránk, így a szója esetében is felértékelődik. A YaraVita Universal Bio egy teljes mikroelem kiegészítéssel rendelkező NPK-oldat, melyre az összes YaraVita lombtrágyával megegyezően jellemző – többek között - az esőállóság és a több hetes hatástartam. Kristályos formában a Folicare 18-18-18 kén-, magnézium- és mikroelem kiegészítéssel biztosít gyors segítséget.