február 23, 2023

A silány minőség keserűsége azután is megmarad, ha az alacsony ár édességét elfelejtik

Szerző: Szabari Szabolcs

Kalászosok, 2023 elején…Gazdálkodói elégedettséggel és felkészült fenológiában mehettek a télbe. Abba a télbe, amely komoly érdeklődésünk ellenére, mindezidáig (és ismételten) elmaradt. Az év első hónapjában a csapadékmennyiségre úgy gondolom, nagy panasz nem lehetett. A tartós mínuszok, a hótakaró alatti nyugalmi állapot viszont nagyon hiányzott már a januári tavaszban.

Lényegében valamennyi állomány csíranövény kora óta, kisebb megszakításokkal, de folyamatosan „eszik”, húzza ki a tápanyagot a talajból. Vetésidőtől, genetikától és talajállapottól függően egyre színesebb a kép, döntően sárga túlsúllyal. Szintén talajfüggő (tápelem-ellátottság, szervesanyag-gazdálkodás, előveteményhatás, szerkezetkímélés, mészállapot és még sorolhatnám), de ebben a „megint nem barátunk” februárban napról napra látszik, melyek azok a táblák, amelyek „csupasz fenékkel”, lettek elindítva ősszel. Itt harmadjára utalnék a talajra: pufferkapacitás kérdése, hány évig hagyhatjuk ki büntetlenül a minőségi alaptrágyát a technológiai sorból, és mikortól lépünk rá az önbecsapás ösvényére. A növényeinket úgysem fogjuk tudni átverni.

YaraVita lombtrágyacsalád. Minden, ami körülötte történik, az a minőségről szól. Kezdve a gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagoktól, a gyártási folyamat nyomon követhetőségén át a felhasználásig. Az első fejtrágyázások hatását esszenciális mezo- és mikroelemsorral kiegészítendő, bokrosodás végén, szárbaindulás elején, a YaraVita idén sem hiányozhat a permetezőgépek tartályaiból. Akár önállóan, akár növényvédelmi kezelésekhez kapcsoltan. A YaraVita lombtrágyák egymás közti és növényvédőszerekkel történő keverhetőségi adatbázisát tartalmazza a Yara TankmixIT mobil applikációja, mely a szezon beindultával, egy zsebben elférő gyors segítség, minden jelenlegi és leendő új Yara partnernek egyaránt.

Tény: a Yara angliai, pocklingtoni gyára a világ legnagyobb lombtrágya gyára. Nem méretében, hanem produktivitásában. 43 millió liter/éves kapacitását 2018 óta a brazil gyárunk (mely kizárólag a brazil piac számára termel) egészíti ki még plusz 35 millió literrel. (Brazília egyébként a legnagyobb YaraVita felvásárló a világon, a globális felhasználás 48%-a itt történik.)

A folyamatosan növekvő európai igények kielégítésére a pocklingtoni gyár kapacitásbővítése folyamatban van, melynek eredményeként itt elérjünk a 76 millió litert évente, ami 76%-os volumennövekedést jelent. Tegyük e mellé a szám mellé azt, hogy ez a gyár egyedüliként, világszerte 70 országot lát el YaraVita lombtrágyákkal, mely lombtrágyák átlagos felhasználási dózisa 3 liter hektáronként…

Kalászos gabonáink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, lassan másfél évtizede Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója, literenként 604 g összes hatóanyagtartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt követő, ideális arányban, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként. A fajsúly nála is fajsúlyos kérdés, a formulázott szuszpenziót tartalmazó 10 literes kannákba (valamit valamiért alapon) idén is kapaszkodnunk kell: tömegük közel 16,5 kg.

A felvételi dinamikához kapcsolódó, osztott kezelés lombtrágyázás esetében is kulcsfontosságú. Ezért szerepel ajánlásunkban a YaraVita Gramitrel esetében bokrosodáskor (legtöbbször gyomirtással egymenetben) illetve szárbainduláskor (egészen a zászlós levél kiterüléséig) a megosztott 2-2 l/ha dózis. Ha munkaszervezési vagy egyéb okokból nincs lehetőség a megosztásra, akkor a 3 l/ha a bevált receptúra.

YaraVita Gramitrel - a kalászosok növényspecifikus lombtrágyája.jpg

S ha már őszi alaptrágyázás elhagyása, és foszforpótlás elmaradása: fejletlen gyökérzet, hideg talajokkal, s ebből adódó gyenge foszforfelvétellel párosulva. Visszamaradt kezdeti fejlődés esetén, a gyökérfejlődés elősegítésére, a kora tavaszi első lehetséges beavatkozás során javasoljuk a YaraVita KombiPhos alkalmazását 2-3 l/ha dózisban. Nagyon magas, 440 g/literes foszfortartalma mellett a kálium, a cink, a mangán és a magnézium is ott van a kannákban.

            A lombtrágyázásra mindig az alap- és fejtrágyázásra épülő támogatásként, és soha nem azok helyettesítőjeként kell tekintenünk. A fehérjetartalom növekedéséhez egyrészt a lombfelület (zászlóslevél) erőteljes fotoszintetikus aktivitására, másrészt (a tejesérés kezdetén) könnyen hozzáférhető kénre és nitrogénre van szükség. Itt jön be a mindenkori évjárathoz igazodó harmadik fejtrágyázás élettani jogosultsága és a kalászvédelemmel összekapcsolt, kénes nitrogén lombtrágyánk, a YaraVita Thiotrac (N: 200 g/l, elemi kén: 300 g/l) alkalmazása 3-5 liter/ha dózisban. A Thiotrac a bokrosodás kezdetétől alkalmazható, gyengébb állományok felhozatalára (élettani, tápelemfelvételi talajtani problémák) Gramitrellel keverhető, a két termék egymenetben kijuttatható.

Napraforgó, a legfontosabb olajos növényünk, tavaly mintegy 700.000 ha-t foglalt el a vetésterülete. Az egyre csökkenő országos „repcefelület” egy meghatározó része várhatóan napraforgótáblák formájában fog realizálódni 2023-ban is.

A napraforgó fejlődése kezdetén érzékeny a tömörödött talajra, vagyis a talajélet hiányára. Gyökérzete a talaj fizikai féleségétől, nedvességviszonyoktól függően, az elméleti 4 m-es mélységre is képes lehatolni. Ehhez a segítséget nekünk kell megadni, könnyen oldódó, friss foszfor formájában. Sokan esküsznek arra, hogy a nitrogén visszafogásával éheztetni kell a növényt, hogy a gyökere minél mélyebbre hatolva keresse magának a tápanyagot, de felvehető foszfor nélkül ez nem fog sikerülni. Ezt tudva és felismerve, az alaptrágya elhagyásával már be is húztunk magunknak egy kockázatnövelő faktort az előttünk álló szezonra is.

A napraforgó összes tápelemfelvételének 75%-a generatív fázisban, BBCH 51-79 (virágzat kialakulása-virágzás-magképzés és szemkitelítődés) zajlik. A foszforfelvétel több mint 60%-a, a káliumfelvétel 75-80%-a ekkor történik. Ugyanakkor a nitrogénfelvétel a 10 leveles állapot és a virágzás kezdete közt a legintenzívebb a növényben.

YaraMila termékcsalád. A magas hatóanyagtartalom mellett, a kiváló fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen és vetéssel egymenetben egyaránt. A YaraMila 10-24-24 (korábban 8-24-24) a legnépszerűbb YaraMila műtrágya, egyben a Yara alaptrágyák zászlóshajója. Immáron 58%-os hatóanyagtartalmával, kén, bór, vas, mangán és cink kiegészítésével komoly tápanyagforrást biztosít. Dózisa talajellátottságtól függően 200-350 kg/ha, vetéssel egymenetben 150-200 kg/ha között van.

A YaraMila család 8-20-28-as (régi nevén 7-20-28) és 10-13-25-ös (régi nevén 9-12-25) tagjaira is szeretnénk a gazdálkodói figyelmet ráirányítani, ha foszfor- és kálitúlsúlyos alapban gondolkodunk, mint amilyet a napraforgó is igényel. Ha a táblánk talaja káliummal jól/igen jól ellátott és vetéssel egymenetben történő kijuttatással dolgozunk, a YaraMila 16-27-7-es a legjobb választás. Robbanásszerű start, erőteljes, mélyre hatoló gyökérzet, a friss, könnyen oldódó foszfor hatását kén és cink támogatása kíséri.

A YaraMila műtrágyák kiváló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendeelkeznek.jpg

S még egy gondolat a felelősségről. Ha már az előállított élelmiszereinkre szigorú határértékek vannak érvényben azok szennyező-, és toxikus elemtartalmára vonatkozóan, akkor ne üljünk fordítva a lovon. Legyünk tudatosak már a kezdet kezdetén, az élelmiszerlánc első láncszemén, nevezetesen, hogy ebből a szempontból is figyeljünk arra: milyen minőségű inputanyagot juttatunk a talajba. Egy újabb érv a YaraMila termékcsalád mellett: alapanyaga olyan kedvező geológiai adottságú, döntően finnországi lelőhelyekről származik (Uusikaupunki, Siilinjarven, Kokkola) melyekből alacsony kadmiumtartalmú foszfátokat hoznak felszínre.

A kadmium karcinogén anyagnak számít, és a legtoxikusabb nehézfémek közé tartozik. A növények felveszik, akkumulálják, emiatt könnyen bekerül az élelmiszerláncba. A talajok és a növények kadmiumtartalma általában egyenesen arányosak egymással. Különös veszélyt hordozhat ez ott, ahol közvetlen fogyasztásra kerülő terméket állítanak elő, de lényegében bárhol, ahol a folyamat végén az alapanyag feldolgozott élelmiszer formájában az asztalunkra kerül. Akárcsak a YaraVita lombon, úgy a YaraMila talajon keresztül: toxikus elemektől mentes, tiszta tápanyaggal látja el növényeinket. Kérjük, legyen ez is egy megkerülhetetlen szempont a mindenkori ár és érték mérlegén.