szeptember 09, 2020

A sikeres búzatermesztés alapjai- Yara termékek és javaslatok!

Szerző: Gyuris Kálmán

Az őszi búza termesztésekor a mennyiség és minőség együttes elérése az alapvető cél. Természetesen sokszor elhangzik, hogy „inkább teremjen sokat, a minőséget nem fizetik meg”, majd, amikor jönnek befelé a pótkocsik, akkor mindenki azonnal kérdezi, „milyen a minőség?”, azaz hirtelen megváltozik a gondolkodás.

Még egy ellentmondást szeretnék itt a bevezetőben megemlíteni, az pedig a következő: Műtrágya vásárlásakor a különböző termékek esetében meglévő árkülönbséget sokan egy csomagban kezelik, ennyi tonna vásárlásakor ennyi az összköltség. Amikor a betakarításkor értékelnek, akkor ennyi volt a hektáronkénti átlagtermés, eredmény, veszteség. Sokkal reálisabb képet nyújt, ha valaki a beszerzéskor is azt nézi, hogy egy hektárra mekkora lesz a költség, ezzel milyen termés többlett, vagy csökkenést ér el, ezeket hasonlítja össze.

búzacikk.jpg

 Az alaptrágyázás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, különösen, ha a környezeti tényezőket is figyelembe vesszük. Egyértelműen lerövidülnek, illetve ciklikussá válnak azok az időszakok, amikor a növényeink számára optimálisak a külső feltételek. Nekünk arra kell törekedni, hogy ezen időszakokban a legkönnyebben felvehető formában, a megfelelő mennyiségben, és a növény számára ideális arányban rendelkezésre álljanak a szükséges tápelemek. Természetesen ekkor is lehetnek olyan periódusok, amikor ez sem elég, de ha lerövidítjük az ilyen időszakokat, illetve a többit optimalizáljuk, akkor sokat javulnak az esélyeink. Az alaptrágya kijuttatásakor első helyen a foszforra koncentráljunk, de nem szabad a káliumról sem megfeledkezni. A Yara Hungária Kft. ajánlatában ezért szerepel első helyen a YaraMila 16-27-7 összetételű termék, amelyből már 250 kg/ha mennyiségben is biztosítjuk az elegendő, jól oldódó foszfort a szezon egészére.  Abban az esetben, ha talajunk káliumban gyengén, vagy közepesen ellátott, akkor a javaslatunk a YaraMila 8-24 24, 250-300 kg/ha mennyiségben. Amit figyelembe kell venni, az a rendkívül hosszú és enyhe ősz lehetősége, mely egy késő őszi fejtrágyázás szükségességét is felveti. Visszatérve az általunk javasolt YaraMila műtrágya családra, több olyan tulajdonságot is kiemelek, ami megkülönbözteti a piacon lévő hasonló termékektől. Egyrészt a fizikai tulajdonságok; a melegen granulált gyártástechnológia következtében minden egyes szemcse a specifikáció szerinti összetételt tartalmazza, a magas granula keménység pormentességet, illetve kiváló szórásképet biztosít, ami szintén akár 5-8 % termés többletet eredményezhet. Ami még nagyon fontos, az a kiváló oldékonyság; a benne lévő foszfor teljes mennyisége felvehető a növény számára (sok termék esetében ez nem igaz), valamint igen könnyen, jól oldódik, így a rendkívül szélsőséges csapadékellátottságat tudjuk ellensúlyozni. Mindegyik termék tartalmaz ként, cinket, valamint egyéb mikroelemeket is.

Még egy – két gondolat a termékek elérhetősége, vásárlása kapcsán: Az eddig is ismert kereskedői kör nem változott, a megszokott helyen rendelhetők a termékeink, rendben dolgozik az új raktározási, logisztikai rendszerünk, átlagosan 5-7 nap alatt a rendelés leadásától számítva megérkezik az áru.