július 02, 2022

A repcetermesztés sikere ősszel dől el

Szerző: Tóth Milena

Az ország csapadékellátását és várható termésátlagait tekintve nehéz ösztönző javaslatokat adni a 2022/23. évi repcetermesztéshez. A nyugati részen gazdálkodók jó-közepes terméssel, a keletiek jóval az átlagon alulival zárhatják az idei repceszezont.

Az időjárási szélsőségek eddig is „benne voltak a pakliban”, és a helyzetet tovább súlyosbítja a csökkenő növényvédő-szer paletta, valamint az inputár növekedés. A nehézségek ellenére a repcetermesztés mellett kitartó gazdáknak (mert új termelők nemigen akadnak) szeretnénk tápanyag-utánpótlási javaslatokat adni:

Az olajrepce tápanyagigénye lényegesen magasabb, mint a gabonaféléké. Magas hozamokat csak akkor lehet elérni, ha figyelembe vesszük e növény különleges tulajdonságait, igényeit. Ősszel elegendő mennyiségű tápanyagnak kell rendelkezésre állnia, mivel a növénynek télen 2-4 t/ha szárazanyagot kell termelnie. A cél tehát az, hogy 8-10 leveles, erőteljes gyökérzettel rendelkező, teljesen kifejlődött rozettás növény növekedjen a tél beállta előtt. Ehhez segítenek a Yara komplex NPK műtrágyái. Leggyakrabban használt és kedvelt összetétel a YaraMila 8-24-24. Ez minden talajtípuson sikeres lehet 250-400 kg/ha dózisban. A másik favorit a YaraMila 7-20-28, mely teljes mikroelem sorral van kiegészítve. Ennek a családnak a tagja a YaraMila 9-12-25 300-400 kg/ha mennyiségben, mely a káliummal kevésbé ellátott területekre javasolt. A talajtípustól és az elővetemény szármaradvány mennyiségétől függően általában 20-40 kg/ha nitrogén őszi kijuttatását javasoljuk. Ahol a talajok káliummal jól ellátottak ott ennek a nitrogén mennyiségnek a kielégítésére ajánlhatjuk a YaraMila 16-27-7 összetételű, starter hatású alaptrágyánkat 250 kg/ha dózisban.

A műtrágya kijuttatástechnika ugrásszerű fejlődése lehetővé teheti a sor mellé kijuttatható mikrostarter granulátum (Yara NP Starter) alkalmazását is. Az őszi starter műtrágyával kezelt növények gyorsabb kezdeti növekedést mutatnak, szignifikánsan magasabb növényi biomasszát képeznek. A nitrogénen kívül a foszfor a másik kulcstápanyag. A foszfornak szerepe van a hajtások és különösen a gyökerek fejlődésében, ezért a megfelelő ellátás kulcsfontosságú a növény életének korai szakaszában – a gyökérhálózat kialakítása a vízhez és más tápanyagokhoz való hozzáférés érdekében. A talajtulajdonságok (pH, hőmérséklet, nedvesség) azonban minden más tápanyagnál jobban befolyásolják a foszfor elérhetőségét, ezért elengedhetetlen, hogy a tápanyagok a megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek a műtrágya célzott kijuttatásával.

Azon növényállományok esetében, ahol növényeként a minimális levélszám nem éri el a 8-at ősszel, mindent meg kell tenni az új levelek képződésének ösztönzése érdekében, mivel ez az előfeltétele a megfelelő számú oldalhajtás kialakulásának. A repce N-szükséglete korábban jelentkezik, mint a gabonaféléké. Ez különösen igaz gyenge szerkezetű, késleltetett tápanyag-mobilizációjú talajokon, vagy korai termesztés esetén. A növények fejlettségétől és az időjárástól (enyhe, csapadékos ősz) függően a növény részéről igény jelentkezhet kisebb mennyiségű nitrogén késő őszi kijuttatására. Erre ajánljuk a YaraBela Sulfan kénes nitrogén műtrágyánkat 100-150 kg/ha mennyiségben. A 24 % nitrogén mellett a gyártás helyétől függően 15-18 % SO3-t (6-7,2 % S) ként is tartalmaz. Természetesen a kénpótlás nem csak a kezdetekben fontos, hanem az egész repcetermesztés során kardinális technológiai elem. Intenzív nitrogénutánpótlás esetén ügyelni kell a helyes 4:1 N:S arányra, melyet a termék összetétele is garantál.  A Sulfan kiválóan használható az első tavaszi, rozettás állapotban történő fejtrágyázásra is.

 

További tápanyag-utánpótlási lehetőség a tél előtti lombtrágyázás. Két élű dolognak (főleg anyagilag) tűnhet, mert sokan úgy gondolják, hogy a téi fagyok, a vadkár miatt felesleges „elkényeztetni” a növényt. De az a növény, amely plusz energiával indul a télnek, annak nincs hiánytünete az első tavaszi napon, nincs felrepedve a gyökere a bórhiány miatt, és kevesebb a téli lombvesztése is. Élettani, fenológiai és tápanyagfelvételi-dinamikai szempontból is hatékonyabb a növény igényeinek megfelelő – elsősorban mikroelem tartalmú – lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás ősszel. Erre ajánljuk a YaraVita Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyánkat 6-8 leveles állapotban 2 l/ha dózissal. A termék nitrogén, kalcium, magnézium mangán és molibdén mellett 60 g/l bórt is tartalmaz. A 4 t eléréséhez szükséges 500-600 g/ha bórigény kielégítésére használhatjuk még a csak bórt tartalmazó YaraVita Bortrac termékünket 1 l/ha dózisban (150 g/l B).

Repcét nem lehet gazdaságosan extenzíven, félintenzíven termeszteni. A repce ún. forráskorlátozott növény, azaz a források (víz, tápanyag, energia) rendelkezésre állása határozza meg a termését. A hozam növeléséhez tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű forrásokat- így a tápanyagot is- a megfelelő időben kell biztosítani a növény számára.