november 20, 2014

A műtrágya kapacitás növelése Porsgrunn-ban

Szerző: Yara International

Tovább bővül a világ mára már egyik legnagyobb műtrágyagyárává vált porsgrunni üzem, ahol ammóniát, salétromsavat, NPK és kalcium-nitrát műtrágyát gyártanak. Az összetett NPK termelési kapacitását évi 50.000 tonnával, a kalcium-nitrátét pedig évi 200.000 tonnával fogják növelni.
Porsgrunn nagy kép
Porsgrunn kép

Szárazföldi értékteremtés

A 350 millió USD értékű beruházásról október 21-én döntött a Yara Igazgatótanácsa, és a kivitelezési munkálatok elindításához szükséges előkészületek már meg is kezdődtek. A bővítés várhatóan 2017-ben fejeződik be. A porsgrunni üzemkapacitás növelése mellett a beruházás lehetővé teszi a termelés optimalizálását a Yara Észak-Norvégiában található glomfjordi és a finn uusikaupunki gyáraiban is. Ezáltal éves szinten további 150.000 tonna NPK fognak tudni termelni. Az NPK és a kalcium-nitrát a Yara termékportfóliójának kulcsfontosságú termékei, amelyek különösen nagy szerepet játszanak a mezőgazdasági árucikkek termelésében.

A megnövelt gyártási kapacitás önmagában elegendő lesz a teljes norvég éves műtrágya-igény kielégítésére, amely számokban kifejezve kb. 400.000 tonnát jelent. A porsgrunni gyárban 2,6 millió tonna terméket gyártanak összesen, amely a világ ötödik legjelentősebb mezőgazdasági termelőjének tartott francia mezőgazdasági szektor igényének megközelítőleg egyharmadát fedezi.

„Ez a beruházás megerősíti a Yara azon törekvését, hogy a barnamezős beruházások és a szűk keresztmetszetek felszámolását célzó projektek által értéket teremtsen. Továbbá erősíti pozíciónkat a világ vezető NPK műtrágya gyártójaként, és abbéli elkötelezettségünkről tesz tanúbizonyságot, hogy a mezőgazdasági termelékenység növelése érdekében a gazdákat prémium kategóriás termékekkel és mezőgazdasági szakértelemmel tudjuk ellátni.” – nyilatkozta Torgeir Kvidal a Yara elnök-vezérigazgatója.


Környezeti előny

A projekt keretén belül egy új salétromsav üzem megépítését és innovatív technológia bevezetését tervezik, amely tovább csökkentené a termék kilóra vetített üvegházhatású gázkibocsátási arányát lehetővé téve ezzel az energiahatékonyság javítását és a hulladék-kibocsátás csökkentését. Ez a program az Enova Project kiegészítése, amelyet idén nyáron Porsgrunn-ban írtak alá. Az Enova Project az éves energiafelhasználás 225 GWh-val való csökkentését tűzte ki célul.


A Yara Porsgrunn számára rendkívül fontos, hogy minden lehetőséget megragadjon arra, hogy a biztonságot szem előtt tartva minél költséghatékonyabban működjön, mivel egy kifejezetten magas költségű országban, Norvégiában működik. A tervezett bővítés és az aláírt energiahatékonysági program a fejlődés mérföldköveinek tekinthetőek, valamint egy a szárazföldi ipar növekedése mellett elkötelezett végleges döntésnek egy olyan országban, amelyet elsősorban az olaj- és gázszektor tengeri piaci szereplőjeként ismerünk.

 „Büszke vagyok arra, hogy a Yara Porsgrunn folyamatos értékteremtő képességébe vetett bizalom szintje töretlen.”, mondja Per Knudsen a Yara Porsgrunn üzemvezetője, a salétromsav üzem előtt található cserére váró új fütsgázcsőben állva.

„Norvég összefüggésben az is örvendetes tény, hogy jelentős versenyképes beruházást tudunk megvalósítani a szárazföldi ipari kapacitás területén.”, tette hozzá Knudsen.