január 24, 2021

A minőség az asztalon is fontos

Szerző: Tóth Milena

Ma már egyre nagyobb szerepe van a megtermelt élelmiszer-alapanyagok jó minőségének, többek között magas beltartalmi értékének. Idősoros vizsgálatok igazolják, hogy talajaink mikroelemtartalma csökkenő tendenciát mutat, mely csökkenés megnyilvánul az előállított termények összetételében is. Így nem csak a növények, hanem a fogyasztók (állat, ember) mikroelem igényeinek kielégítése miatt is a növénytermesztésben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a levélanalízisen alapuló mikroelempótlásra.

Sok helyen terméslimitáló tényezővé vált bizonyos mikroelem(ek) hiánya, illetve nagy mértékben a termés beltartalmi értékmérőit is ronthatja egy-egy „kevésbé fontosnak ítélt elem” hiánya. A helyzetet bonyolítja, hogy a talajvizsgálati értékek alapján nem feltétlen kell számítani az adott elem hiánytüneteire, de a talajban lezajló komplex kölcsönhatások (talajnedvesség, pH, ionantagonizmusok,stb.), transzportfolyamatok révén, illetve intenzív nitrogén műtrágyázás hatására mégis jelentkezhet mikroelemhiány.

Akik rendszeresen olvassák Magazinunkat, tudhatják, hogy ezen a fórumon is igyekszünk meríteni a Yara mögött álló hatalmas tudásbázisból és hasznos információkkal, adattal, technológiai javaslattal ellátni a termékeinket használókat és jövőbeni vásárlóinkat.

A hanninghofi laboratóriumunkban árpán elvégzett vizsgálat részletes bemutatásával szeretném bebizonyítani, hogy milyen termésmennyiség és -minőség befolyásoló szerepe van a mikroelemeknek:

Módszertan:

  1. Concerto Kinto (KWS) árpa fajtát vetettek homokkal teli cserépbe és egy hétig ionmentes vízzel öntözték.
  2. Csírázás után különböző tápanyag-oldatokat adtak hozzá. Vagy minden tápanyagot optimális mennyiségben (teljes tápanyagoldat) tartalmazó oldatot, vagy olyan oldatokat, amelyekből kimaradt vagy a bór, vagy a réz, vagy a mangán vagy a cink.
  3. A növények 16 hétig növekedtek, majd fényképeket készítettek az egész növényekről és a kalászokról. Rögzítették a friss és száraz kalásztömegeket, a kalászok számát, elemezték a szemek tápanyagtartalmát, valamint fotókat készítettek a tipikus hiánytünetekről.

16 héttel a vetés után:

Mili_1 (1).JPG

A növényeken megjelentek a tipikus hiánytünetek:

  • bórhiány: rosszabb termékenyülés, rövidebb kalászok
  • rézhiány: deformált, gyakran üres kalász, kalászcsúcs kifehéredik
  • mangánhiány: csökkent virágképzés
  • cinkhiány: rövidebb, torz kalász

Mili_1 (2).JPG

Terméseredmények:

A terméseredmények jól mutatják az árpánál – de ez igaz minden gabonafélére - egyes mikroelemek fontossági sorrendjét is. A Zn, Cu és Mn hiányra igen érzékenyen reagáltak a növények.

Mili_1 (3).JPG

Tápanyag-koncentráció:

Azonkívül, hogy a mikroelemek hiánya terméskorlátozó tényező lehet, számos élettani funkció szabályozása (enzimaktivátorok, fehérjeképzés) mellett a termés minőségét is befolyásolják. A 16. hét végén megmérték a szemek tápanyag-koncentrációját. A hiányos mikroelemellátásban részesült növények kalászaiban erősen lecsökkent a mikroelem-koncentráció az optimális tápanyagellátottságú növényekéhez képest. Erre utaltam a bevezetőben is: ha nem megfelelő a növény mikroelem-ellátása, akkor a produktum tápanyag értékei is csökkennek.

Mili_1 (4).JPG

Összegzésképpen elmondható, hogy a megfelelő, kiegyensúlyozott mikroelemellátottság hozzájárul a magas terméshez és a kiváló minőségű élelmiszer-alapanyag előállításhoz.

A Yara gabonaspecifikus lombtrágyája, a YaraVita Gramitrel 3-4 l/ha dózisa biztosítja növényei számára megfelelő mennyiségű, összetételű és tápelemarányú mikroelem pótlását. A nitrogén (64 g/l) mellett  magas magnézium tartalma (260 g/l) kedvezően befolyásolja a növények asszimiláló és szintetizáló tevékenységét. Magas réz, mangán és cink tartalmával (50 g/l Cu, 150 g/l Mn, 80 g/l Zn) hozzájárul a gabonák harmónikus mikrotápelem ellátásához. Kísérleteink igazolják, hogy már a korai fejlettségnél, ősszel kijuttatott 2 l/ha pozitív hatással van a növények gyökérképzésére, bokrosodására, télállóságára. Az első tavaszi fejtrágya után kipermetezett 2-4 l/ha az évjárattól függően 8-10 % terméstöbbletet eredményezhet. A termék kiváló ár/érték arányának köszönhetően ez 2-3-szoros megtérülést jelenthet.

Számoljon velünk 2021-ben is, mert hatóanyag-tartalomban, dózisban és ár/érték arányban versenyképesek vagyunk!