május 05, 2022

A lombtrágya választás bizalmi kérdés

Szerző: Tóth Milena

A tavaszi szántóföldi növények többségének magjai a termőföldben vannak, a táblákon a vetőgépeket lassan felváltják a szántóföldi permetezőgépek. Ideje átgondolni, melyik növénynél milyen tápanyag-utánpótlási stratégiát és ehhez milyen terméket válasszunk.

Ehhez a kultivátorozással kijutatott nitrogén mellett a lombtrágyázás lehet a másik hatékony eszközünk. A lombtrágya választás bizalmi kérdés! Bízom-e a gyártóban, a szaktanácsadóban, a technológiában és nem utolsó sorban a termékben? Miért bízzanak a Yarában és termékeiben?

A Yara lombtrágyákat a 60-as évek vége óta gyártják és folyamatosan fejlesztik az angliai Pocklingtonban. A megnövekedett igényekre tekintettel a gyár kapacitását bővíteni kell, 2023-ra 76 millió liter/év YaraVita lombtrágya hagyja majd el a gyártósort. A szaktanácsadói csapat „nem ma kezdte”, a legújabb kollégánk 5 éve dolgozik a cégnél. A technológia kiforrott, számos kísérlet és üzemi tapasztalat csiszolta tökéletesre. A YaraVita lombtrágyák közös jellemzője a magas hatóanyagtartalom és a hosszú hatástartam. Ahogy a fejlesztőink mondják, ami a kannafeliraton van, az csak a jéghegy csúcsa. A gyógyszeralapanyag tisztaságú tápelemeken túl van bennük tapadásfokozó, esőállóság fokozó, felületi feszültséget csökkentő anyag, pH stabilizátor, korrózió ellen védő anyag.  A növényvédő szeres keverhetőséghez külön adatbázist működtetünk, hogy partnereinknek segítséget nyújtsunk a tankkeverékek elkészítéséhez. (www.tankmix.com) És a bizalom részeként nem utolsó sorban, de meg kell említenünk a termelői visszajelzéseket. Ezekről folyamatosan olvashat www.yara.hu oldalunkon és Yara Magazinjainkban.

Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor nézzük a Yara 2022. évi tavaszi lombtrágyázási javaslatait!

YaraVita Zeatrel: A növényspecifikus lombtrágyáink közül a YaraVita Zeatrel a kukorica igényeire kifejlesztett termékünk. Magas foszfor és cinktartalmával (+K, Mg) hatékonyan elégíti ki a növény igényeit. 6-8 leveles állapotban ajánljuk 3-5 l/ha dózisban.

YaraVita Brassitrel Pro: N, Ca, Mg, B, Mn, Mo (össz. hatóanyagtartalom 444 g/l) tartalmával ideális lombtrágyája a napraforgónak, a szójának, borsónak, cukorrépának, máknak. Ha csak egy kezelés tervezett, akkor ezt akkor végezzük, amikor még károkozás nélkül bele lehet menni az állományba (6-8-10 leveles állapot) 3-4 l/ha mennyiséggel. Ha lehetőség van 2. kezelést is végezni, akkor: napraforgónál csillagbimbós állapotban, szójánál és borsónál a hüvelyképződés kezdetén, cukorrépánál a sorok záródásakor, máknál a tokfejlődés idején. Ha a két kezelés kivitelezhető, akkor azt osztottan, 2x-2-3 l/ha mennyiséggel végezzük.

YaraVita Bortrac: 150 g/l bórtartalmával, hosszú hatástartamával, 1-1,5 l/ha dózisával a virágzás előtti időszakban alkalmazva javítja a pollenképzést, pollenérést, kötődést. Kukoricánál a címerhányáskor, napraforgónál a csillagbimbós állapotban, cukorrépánál a 500 g/ha igény kielégítésére szinte folyamatosan, borsónál, szójánál, máknál a virágzás előtt érdemes kijuttatni. Megjegyzés: A YaraVita Brassitrel 60 g/l bórt tartalmaz, így aki ezt a termékünket választja és juttatja ki 3 l/ha mennyiségben, ott egyszeri kezelés elegendő.

YaraVita Thiotrac: A kén és a nitrogén együttes utánpótlása (200 g/l N + 750 g/l SO3) nemcsak a repce és az őszi gabonák esetében kulcskérdés. A tavaszi növények igénye (3-6 kg/t) relatíve alacsonyabb, de az olaj és fehérjeképzéshez ugyanúgy nélkülözhetetlen. Minden növénynél a kezdeti intenzív növekedési időszakban ajánljuk 5 l/ha dózisban.

YaraVita Zintrac: (700 g/l Zn) A hazai mezőgazdasági talajok 1/3-a cinkhiányos. Hiánya talán a „leglátványosabb” tüneteket a kukoricában produkálja. Természetesen nem csak azért része a technológiának a cinkpótlás, hogy „ne legyen csíkos”, hanem mert a növénynek magas az igénye, és egy látens hiány is 5-10 %-os terméskiesést is okozhat. Javasolt dózisa 0,25-1 l/ha az intenzív növekedés időszakában.

YaraVita Molytrac: (250 g/l Mo) A növényi szövetekben való nagyfokú mobilitás és a megfelelő növényi tápláláshoz szükséges kis mennyiségek miatt, a molibdén lombtrágyázása nagyon hatékony lehet. Tapasztalataink és levélanalízis vizsgálataink alapján gyakori a hiánya napraforgó és szója esetében. Javasolt dózisa 0,25 l/ha. Megjegyezzük, hogy a YaraVita Brassitrel Pro termékünk 4 g/l molibdént tartalmaz!

YaraVita Safe K: A káliumpótlásra alkalmas termékünk 500 g/l káliumot tartalmaz. A tavaszi növényeink közül elsősorban a cukorrépa káliumigénye magas. Ez a magas igényt természetesen nem lehet lombon keresztül kielégíteni, de a cukorképzés időszakában lombtrágyaként kijutatott kálium – különösen száraz időszakban- nagyban hozzájárulhat a növény káliumszükségletének kiegészítéséhez.

YaraVita Universal Bio: Makro- és mikroelemeket tartalmazó termékünk bármely kultúrában az általános kondicionáláson kívül különösen szárazság, növényvédő szeres kezelés okozta stressz mérséklésére javasolt 5 l/ha dózisban.

Ma különösen nagy jelentősége van annak, hogy az emberek a pénztárcájukkal döntenek. Ebben a pénztárcában hirtelen kevesebb pénz lett, és mindenki “okosabban” akarja azt a kevesebbet elkölteni. Senki sem akar “rossz lóra tenni”, nincs idő és pénz kockáztatni. A személyes tapasztalat lehetőséget adhat a bizalom kiérdemlésére és megerősítésére. Válassza a Yara lombtrágyákat a tavaszi növényekhez is!