március 02, 2022

A jó termés alapköve a megtervezett tápanyagellátás

Szerző: Tóth Gábor

A műtrágya piacon kialakult helyzet okán érdemes kicsit mélyebben elemezni milyen technológiát válasszunk, és melyik termék segít legjobban a gazdasági célok eléréséhez. A másik megfontolandó szempont, a komplexitás: ha kevesebb NPK áll rendelkezésre, még fontosabb, hogy a növény mikroelem ellátottsága egyensúlyban legyen, másodlagos tápelem hiánya ne gátolja a növény fejlődését. Emiatt a műtrágyák mellett felértékelődik a növényspecifikus lombtrágyák szerepe.

A műtrágya kiválasztása időszerű téma a tavaszi tápanyagellátás tervezéséhez. A döntésnél vegyük figyelembe a műtrágya fizikai és kémiai tulajdonságait. A YaraMila komplex, melegen granulált műtrágyacsalád jellemzője a pormentes egyenletes szemcse frakció. A gömbölyű granulometria lehetővé teszi mind a röpítőtárcsás, és mind a vetéssel egymenetben történő műtrágya kijuttatást.

A YaraMila komplex műtrágyák számos kiváló fizikai tulajdonsága közül kiemelkedik a vízoldékonyság, mely kevés tavaszi csapadéknál nagy jelentőséget kap.  A nitrogén, kálium 100%, a foszfor 90% felett vízoldható formában van jelen.

Másik tulajdonság, ami a hatékonyságot befolyásolja a kémiai forma. A szemcsék gyorsan feltáródó, könnyen felvehető a hatóanyagot tartalmaznak.  A bennük lévő nitrogén, nitrát és ammónium formában van megosztva 30-40: 60-70 arányban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a növény rendelkezésére áll egy azonnal felvehető nitrogénforma és egy lassabban – a nitrifikáció függvényében – feltáródó nitrogénforma is. További előny, hogy a nitrát-nitrogén szinergista módon segíti a kálium, magnézium, kálcium felvételét a növény számára.

 A foszforfelvétel optimális tartománya szűk határok között mozog, ezért a helyes foszfor kijuttatásra ügyelni kell tavasszal. A YaraMila műtrágya a kémiai tulajdonsága révén, folyamatos foszfor ellátást biztosítja a vegetációban, így jobban igazodik a növény foszfor felvételi dinamikájához. Ezek a komplex tulajdonságok, megtöbbszörözik a YaraMila hatékonyságát a tápanyagellátásban.

 

Talajtani szempontból a területek többsége heterogén, ez igaz a tápanyag ellátottság és tápelem arányok tekintetében is. A YaraMila műtrágyák másik erőssége, hogy széles P/K aránnyal rendelkezik. Így lehetőség van kiválasztani a számunkra legjobb összetételt, ami illeszkedik a növényigényhez és a talajellátottsághoz.

A magas hatóanyagtartalom tovább növeli a hatékonyságot, ez akár 56%-t is eléri, és ehhez jönnek még a mezo és mikroelemek.

A környezet és a talaj megóvása kiemelt téma a Yara vállalatnál. A projekt egyik fontos pillére, hogy a gyártás során felhasznált alapanyag nehézfémtartalma, jóval a megengedett határérték alatti.

 

Összefoglalva, a talaj- és növényspecifikusan választható összetételek:

  • YaraMila 8-24-24: tavaszi növényekhez javasolható alaptrágya. Kiegyensúlyozott foszfor- és káliumtartalmával minden talajtípuson jó használható.
  • YaraMila 7-20-28: az igényes felhasználóknak, mivel magasabb káliumtartalmával ideális alaptrágyája lehet a káliumigényes kukoricának, napraforgónak, illetve a magnézium és kén tartalmával, valamint bór, vas, mangán és cink mikroelem kiegészítésével teljeskörű tápelemellátást biztosít.
  • YaraMila 16-27-7: a jó kezdet kulcsa, mivel magas nitrogén- és vízoldható foszfortartalmával starter-hatást biztosít. Ugyanakkor ajánlható még káliummal jól ellátott talajokon, vagy ahol már ősszel megtörtént a káliumutánpótlás.
  • YaraMila 9-12-25: ideális alaptrágyája lehet az összes tavaszi vetésnek, így cukorrépa és a szójának
  • YaraMila 14-14-21: tápanyaggal megfelelően, vagy jól ellátott talajok komplex tápanyag-utánpótlására javasoljuk.

 

 

Kukorica és napraforgóhoz vetéssel egymenetben történő kijuttatással ajánljuk még a Yara NP starter mikrogranulátumot. Feltétlenül építsük a technológiába, ha korai vetést tervezünk, vagy a foszforpótlás elmaradt, vagy csak ősszel történt. Másik ilyen kritérium, ha a talaj pH-ja nem a 6,5-7,5 optimum tartományban van. Egységes szemcsemérete egyenletes kijuttatást tesz lehetővé, a kijuttatandó mennyiség beállítása jól kalibrálható. A nagy fajlagos felület okán legalább 3000 szemcse jut 1 négyzetméterre. Ezzel az egyenletes eloszlással friss, könnyen elérhető tápanyagot ad a csíranövénynek, biztosítva ezzel a gyors gyökeresedést és kezdeti fejlődést.

A komplexitás jegyében lombtrágyázásra kalászosoknál a YaraVita Gramitrel (604 g/l), őszi káposztarepcében a YaraVita Brassitrel Pro (444 g/l) növényspecifikus lombtrágyát javasoljuk kijuttatni, az első korai kezeléseknél. A keverhetőséghez biztos támpont a www.tankmix.com szolgáltatás.

A Yara termékek a kereskedő partnereknél elérhetők, további információért látogasson a www.yara.hu oldalra, vagy keresse a Yara szaktanácsadó csapatát. És a zárszó legyen ez - kövesse a szót a tett, rendelje meg időben a Yara terméket.