augusztus 24, 2021

A hatékonyság jegyében a repce őszi tápanyagutánpótlásáról

Szerző: Makra Máté

Ha a költségeinken szeretnénk csökkenteni, gyakran az alaptrágyázás elhagyását emlegetjük. Csak nitrogénre alapozni, a megtakarításunk a következmények ismeretében a könnyen jelentős kiesést, így veszteséget is okozhat. A repce tápanyagellátása összetett és komplex feladat, igényét mind mennyiségi, mind minőségi oldalról teljes mértékben fedezni kell. A teljes tenyészidőszakban könnyen felvehető, folyamatos tápanyagforrást kell biztosítanunk számára, mely a magas termések elérésének egyik alapja.

A vetést megelőző tervezés része a megfelelő alaptrágya kiválasztása, mellyel a fejlődéshez szükséges foszfor és kálium mennyiségét fedezzük. Ebben a sorban a YaraMila melegen granulált, széles P/K arányú, mikroelem kiegészítésű komplex műtrágyái jelentik a biztos és megbízható alapot. Összetételeink közül a talaj jó P-K ellátottsága mellett a YaraMila 9-12-25 a repce elméleti igényeit teljesen lefedő összetétel. Magasabb igények, vagy a talaj kedvezőtlenebb ellátottsága esetén a YaraMila 7-20-28 és 8-24-24 összetételek ajánlottak. Káliummal jól ellátott területeken használható a YaraMila 16-27-7 összetétel, mely magasabb nitrogéntartalmával, alacsonyabb hektárdózis mellett a repce őszi nitrogén igényét is fedezni fogja. A kémiai összetétel mellett a fizikai tulajdonságok egyenletes kijuttatást és precíz adagolást tesznek lehetővé. Az összetétel megválasztásánál a nitrogén mennyiségére is legyünk figyelemmel: az őszi mennyiség ne haladja meg a 40-50 kg/ha mennyiséget. A repce esetében is említést kell tenni a Yara NP Starter termékünkről. Ha a vetőgép alkalmas a mikrogranulált formájú műtrágyák kijuttatására, magas, 47% foszfortartalommal bór- és cink kiegészítéssel 10-15 kg/ha dózisban segíti a repce korai fejlődését.

A repce tápellátásában a lombtrágyáknak is kifejezetten nagy szerep jut. A mikroelemek hiányára érzékeny (kifejezetten a bórra, mangánra és a molibdénre), lombon keresztül ezek a tápanyagok igen hatékonyan pótolhatóak. Legfontosabb szerepe ilyenkor a bórnak van, mely a megfelelő gyökérzet kialakításához nélkülözhetetlen. Az erősebb gyökérzettel a talaj tápanyagkészlete, valamint az alaptrágyaként kijuttatott hatóanyagok hasznosulása is kedvezőbb. A molibdén a nitrogén hasznosulásához szükséges, a mangán pedig reguláló hatású ebben az időszakban, így kiemelt szerepe van a télállóság fokozásában. Az őszi regulátoros kezeléssel egymenetben javaslatunk a YaraVita Brassitrel Pro, a Yara növényspecifikus lombtrágyáinak egyik zászlóshajója, mely már évek óta bizonyítja helyét a repce lombtrágyázási technológiájában. Magas hatóanyagtartalmú, szuszpenziós forma, a bór, mangán és a molibdén mellett magnéziumot, kalciumot és ezek felvételét segítő nitrogént is tartalmaz, így egy termékben, hatékony formában juttathatóak ki repce számára fontos tápelemek. Igazolt hiány esetén az egy tápelemet tartalmazó termékeink (-trac végződésű lombtrágyáink) kijuttatása javasolt, akár önállóan, akár a YaraVita Brassitrel Pro kiegészítéseként.

A hatékonyság jegyében olyan tápanyagformák használata javasolt, melyek biztos forrásból, megbízhatóan teljesítik a tőlük elvártakat. A Yara kínálatában a tápanyagellátás teljes eszköztára megtalálható, szilárd és folyékony formában egyaránt. Döntéstámogató alkalmazásaink (Tankmix, CheckIT, Atfarm) mindenki számára rendelkezésre állnak.