február 14, 2023

A gazdák és a növények igényeit is ki tudjuk szolgálni

Szerző: Tóth Milena

Az őszi kaotikus műtrágyaellátásról, árakról nem kell elemzést adni. Mindenki árgus szemekkel figyelte a gázár alakulását, a műtrágyagyárak leállását, az ellátás bizonytalanságát. A gazdák nagy része csak a „muszáj” mennyiséget vásárolta meg, és utólag a többség szerint azt is korán.

Amikor úgy nézett ki, hogy drága lesz, és nem is lesz műtrágya, akkor nem volt kérdés a vásárlás, utólag kár lenne ezen keseregni. A tavaszi vásárlások azonban még váratnak magukra, de most már itt az ideje a végső döntések meghozatalának. A Yara széles termékskálával és technológiai megoldással áll a gazdák rendelkezésére. A portfólióban megtalálja a számítását az is, aki költséghatékonyabb technológiát választ, az is, aki félintenzíven kíván termelni, és az is, aki nem mond le az intenzitásról.

 

Nitrogénműtrágyák

Az őszi vetések szempontjából az eddigi időjárást kétféleképpen értékelhetjük. Kedvező volt a vetések – akár a későiek- aspektusából, ugyanakkor a tápanyaggazdálkodás nézőpontjából az enyhe december-január viszonylatában több kérdés is felmerülhet: Mire és meddig volt elég az alaptrágya? Jelentkeznek-e már most, a kitavaszodáskor komoly tápelemhiányok? Jól bokrosodnak-e gabonák? Mekkora lombvesztéssel indul a repce?

Mire cikkünk nyomtatásba kerül a nitrátérzékeny területeken – időjárás, talajállapot függvényében – már elindulhat a fejtrágyázás. Aki nem vásárolt nitrogénműtrágyát, vagy az ár visszatartó ereje miatt kevesebbet vett, most minőségi árut vásárolhat kedvező áron a Yara kereskedelmi partnereitől. A melegen granulált, egységes szemcseméretű YaraBela termékcsaládból a 27 % N-tartalmú Nitromag (korábban Extran néven) és a kénes Sulfan (24 % N+12 % SO3) várja gazdáját. Az egyenletes kijuttathatóság garancia az egyenletes állományra!

 

Komplex NPK műtrágyák és starterek

A tavaszi vetésekhez egyelőre jó ütemben töltődik a talaj vízkészlete, bizakodásra adna okot, ha a február is csapadékos lenne. Az alaptrágyázás költséghatékony lehet, ha csak a sor mellé kerül tápanyag. Erre csak olyan műtrágyák alkalmasak, melyeknél egyenletes a szemcseméret és nem okoz gondot a folyamatos összeállás, vagy az adapterek eltömődése. A kémiai paraméterekben széles az idei skála. (lásd mellékelt táblázat). A jól ismert összetételeken túl további egyéb NPK arányú termékekkel is megjelentünk a piacon. Kiemelném a YaraMila termékek kén- és mikroelem tartalmát, melyek a kezdeti intenzív növekedés és fejlődés fontos támogatói. További lehetőség a mikrogranulátum kedvelőinek az NP Starter néven forgalmazott termékünk 10,5 % + 47 % P2O5 + B, Zn összetétellel.

YM1.png

22.png

Lombtrágyák

A YaraVita termékcsalád széles választéka áll a termelők rendelkezésére az idén is. Ezek alkalmazásának, kombinációs lehetőségeinek, növényspecifikus használatának, növényfenológiához és a növény igényeihez igazított kijuttatásának csak a szakmai igények és természetesen az anyagi lehetőségek szabhatnak határt. A piacon jelen lévő lombtrágyák között óriási különbségek vannak. Nem a flakon vagy a termék színére gondolok, hanem a „know how”-ra, azaz arra a szakmai tudásra, ami a YaraVita lombtrágyákat megkülönbözteti a többitől. Az alapanyagok minősége, a termékek hatóanyag-tartalma, azok aránya, az esőállóság, a tartamhatás, a keverhetőség és még ezer olyan kiegészítő melyek mind a hatékonyságot fokozzák. A több mint 50 éves gyártás és gyártás-fejlesztés a garancia arra, hogy minőségi és megbízható terméket vásárol.

Mielőtt kiválasztja a felhasználni kívánt terméket, vagy a kereskedői ajánlatra rábólint nézze meg honlapunkat (www.yara.hu), ahol megtalálja a portfoliónkat, a technológiai ajánlásokat (dózis!) és az aktuális szántóföldi prospektusunkat.