július 21, 2016

10 perc - 10 érv

Szerző: Gyuris Kálmán

Avagy miért használjunk Yara műtrágyát...

Ebben az időszakban a termelők rendelkezésére a megszokottnál is kevesebb idő áll rendelkezésre, pedig alaposan át kell gondolni a teendőket. A repce, mint egyik legfontosabb, legjövedelmezőbb növényünk igencsak sok odafigyelést igényel. Már vetés előtt döntéseket kell hoznunk termesztésének technológiai feltételeiről – fajtaválasztás, talajművelés, növényvédelem, és természetesen a tápanyag-ellátás. Bár sokan ez utóbbira kevés figyelmet fordítanak, mégis meghatározó hatással van a termés mennyiségére, és minőségére. Nem mindegy, mit juttatunk ki!

Mindezeket figyelembe véve röviden azok az információk – érvek, amelyek az őszi vetésűek, különösen a repce alaptrágyázásánál a műtrágya választást megalapozhatják:

    - Érdemes olyan műtrágyát választani, amely komplex, egyenletes minőségű, azonos szemcsemérettel rendelkezik, így a harmonikus tápanyag-ellátottságban is biztosak lehetünk.

    - Fontos, hogy a foszfor teljes mennyisége felvehető legyen a növény számára, valamint magas legyen a vízoldható rész (80-90%).

    - A kiváló fizikai tulajdonságok, mint a pormentes és egyenletes szóráskép, a termésmennyiségben szignifikáns növekedést eredményezhet.

    - A változatos, minden helyzetben használható NPK összetételű termékcsaládból könnyedén kiválaszthatjuk a talaj adottságainak és a növény igényeinek megfelelő összetételt (pl.: YaraMilaTM 16-27-7, YaraMilaTM 9-12-25YaraMilaTM 8-24-24, YaraMilaTM 7-20-28).

    - Érdemes magas hatóanyag tartalommal rendelkező terméket választani, hiszen így már elegendő kisebb dózis kijuttatása is, ezzel pedig időt, energiát és pénzt spórolhatunk (pl. YaraMilaTM 16-27-7 használatakor 250 kg/ha dózisnál 68 kg foszfor).

    - Figyeljünk rá, hogy a választott műtrágya egy menetben kiszórható legyen, ezzel is csökkentve a szórási költségeket, és elkerülhetjük a felesleges taposást, valamint a munkavégzés is gyorsabbá válik.

    - Bár műtrágyát vásárolni egyszerűnek tűnhet, a megfelelő szaktanáccsal a termesztés eredménye nagyságrendekkel javulhat.

    - A kiváló minőségű műtrágya mit sem ér, ha azt nem, vagy csak néha lehet megvásárolni, ezért a termelő számára fontos szempont, hogy a folyamatos áruellátás, a megbízható logisztikai lánc (gyártó-kereskedő-végfelhasználó), és a kontrollálható beszerzés.

    - Mivel a repce mikroelem igénye jelentős, ezért már az alaptrágyázásnál is érdemes mezo- és mikroelemeket tartalmazó terméket választani és előre átgondolni az őszi lombtrágyázást is.

    - A magas minőség nem feltétlenül jelenti egyben a magas árat is. Bár elsőre megtévesztő lehet, de mindig, minden esetben számoljon utána a hatóanyag árának! (Pl. YaraMilaTM termékek 2500-3000 közötti Ft/hatóanyag %, ami a prémium kategóriában kiemelkedőn jó ár.)

Megannyi szempont, amelynek megfelelni nem egyszerű! Mégis, a Yara termékei mindegyiknek eleget tesznek! Magas minőség, komplex összetétel, kiváló ár-érték arány, és a szakmai háttér, amely termékeinket megkerülhetetlenné teszi az átgondolt, sikerre ítélt növény termesztés számára. Technológiai javaslataink és a hozzá rendelt termékeink már sok termelő számára elhozták azt a terméstöbbletet, amely kiemelkedő a hazai viszonylatokban.

Mivel az olajos növények kifejezetten magas profitot hoztak az elmúlt években, a repce esetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni a következő növényre (általában gabona) gyakorolt pozitív hatásáról, ami szintén nem elhanyagolható. Ezért is érdemes a repcét jól táplálni, hiszen a vetésforgóban már a következő növény számára is megtérül a gondoskodásunk.