A burgonya keményítőtartalmának befolyásolása

A burgonya a keményítő egyik legfontosabb forrása világszerte. Az Európai Unió országaiban a fajtakínálat igen fontos, és a 13%-nál magasabb keményítőtartalmú burgonyára van igény. Minél nagyobb a keményítőtartalom, annál kevesebb a hulladék.

Tápelemek és a burgonya keményítőtartalma

Nitrogén

burgonya minősége

A nitrogén alapvető fontosságú tápanyag a lombozat növekedésének elősegítéséhez, ugyanakkor mérsékelt égövi termesztésnél a nitrogén túladagolása a növény vegetációjának későbbi szakaszaiban további növekedésre serkenti a növényt, miközben késlelteti az érést, s ezzel csökkenhet a keményítőtartalom, valamint az ipari felhasználásra szánt termény minősége.

 

Foszfor

burgonya minősége

A foszfortartalmú műtrágyák befolyásolhatják a keményítő minőségét. A burgonyagumó foszfortartalmának növelésével nő a gélesített keményítő viszkozitása, a gélesítés hőmérséklete pedig csökken.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.