Nehéz helyzetben

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt év nem a kukorica éve volt, egyre többször kerül nehéz helyzetbe ez a növény,melynek részben a kevés csapadék, részben pedig a rendkívül nagy számú hőségnap az oka.

Nehéz helyzetben

Ezen felül még az igazán jó ár sem jellemző, hiszen az egyre növekvő ipari felhasználás nélkül még nagyobb értékesítési gondok jellemezték az ágazatot. A termelői reakciók ilyen esetben három irányba mutatnak:

    - A növény kiváltása a vetésszerkezetből, vagy legalábbis csökkentése. Ez egy nagyon nehezen járható út, mivel a napraforgót sem lehet a végtelenségig növelni.

    - A fiskális szemléletnek megfelelően csökkenteni a költségeket, minimalizálni a kiadásokat, így teremtve esélyt egy alacsonyabb árbevétel esetén is pozitív szaldóra. Ilyenkor "természetesen" elsősorban a műtrágyázás szenvedi el a legnagyobb a "visszavágást". Ebben az esetben is igen sok negatív hatással számolhatunk. Nem megfelelő tápanyag-ellátás esetén a növénynek sokkal több vizet kell felhasználni egységnyi szárazanyag előállításához, hamarabb kimerül a talaj vízkapacitása, értelemszerűen lerövidül a növény élete. Ez a rövidtávú, egyéves hatás, amelyen túlmutat a hosszú távú következmény. A talaj tápanyag mérlege romlik, a tápanyag tőke csökken, melynek későbbi pótlására igen kicsi az esély.

    - A harmadik út az intenzitás fenntartása, hatékony és célzott kezelések alkalmazása, a különböző inputok összhangba hozása. (Ennek is megvan a kockázata, amikor minden szakmai szempontnak eleget teszünk, és mégis annyira száraz és meleg az idő, hogy az mindent felülír).

Ilyen esetekben fokozott szerepe és jelentősége van a különböző tápanyag-ellátási megoldásoknak. Ehhez szeretnénk javaslatot tenni.

Az alaptrágyázásnál, ha tavaszi kijuttatásról van szó, különösen nagy a jelentősége a műtrágya minőségének. A Yara melegen granulált (valódi komplex) termékeinél kiemelném a foszfor tulajdonságait. Alapvető, hogy ez teljes mértékben felvehető legyen a növény számára, csak citrát- és vízoldható részei legyenek. Komoly piaci részt képviselnek az olyan termékek, ahol ez az alapvető dolog nem teljesül. A másik fontos szempont a vízoldható, azaz a gyorsabban felvehető rész aránya, ami a Yara termékek esetében igen magas, átlagosan 85-90%. Természetesen ugyanilyen fontos szempont a P/K arány. Ha megnézzük a Yara palettáján található termékeket, akkor láthatjuk, hogy az 1:1 aránytól (YaraMila 8-24-24) a több mint kétszeres arányban megtalálható káliumon át (YaraMila 9-12-25) a négyszeres foszfortartalomig (YaraMila 16-27-7) bezárólag választhatunk terméket a növény igényeinek és a környezeti tényezőknek megfelelően. Teljes felületre ezeket a termékeket 250-300 kg/ha minimum mennyiségben javasoljuk kijuttatni. Amennyiben vetéssel egy menetben juttatjuk ki, akkor elegendő a 150-200 kg/ha adag. Itt külön felhívnám figyelmet a kiemelkedő fizikai tulajdonságokra, a granula keménységre, az alacsony portartalomra és az egyenletes szemcseméretre. A gyors és pontos kijuttatáshoz ezek alapfeltételek.

Másik meghatározó tényező a nitrogén. Az általunk javasolt YaraBela Extran a normál 27% nitrogént tartalmazó MAS termékek köréből a jobb fizikai tulajdonságaival emelkedik ki; a hatóanyagot nézve nincs különbség az itt szereplő termékek között a különböző hirdetések ellenére sem! A YaraBela Sulfan a nitrogén mellett ként is tartalmaz, amely további előnyt jelent a növény számára. A Superstart az egyetlen olyan műtrágyánk, amely fizikai keverék. A 60%-ban granulált kalcium-nitrátot és 40% karbamidot tartalmazó termék legfontosabb tulajdonságai közt emelném ki, hogy nagymértékben csökken a karbamid elillanási vesztesége, ideális és folyamatos nitrogén ellátottságot biztosít a különböző nitrogén formák miatt, nem rontja a pH-t, gyorsan és könnyen oldható kalciumot biztosít. Részletesebben a yara.hu honlapon olvashat a termékről.

Egy mondat erejéig szeretném felhívni a figyelmet Yara NP Starter nevű mikro granulált termékünkre, amely nemcsak magas hatóanya-tartalmával (47% foszfor, 10,5% N, 1,8% Zn, 0,1% B), hanem kedvező árával is kiemelkedik a mezőnyből.