Terméshozam

Yield Image

A tápanyagok nagyon fontos részei a növényi építőelemeknek. Akár egyetlen tápanyag hiánya is negatívan befolyásolhatja a növény fejlődését, ami pedig a terméshozam és a termelő hasznának csökkenését eredményezi. Emiatt igen fontos az, hogy a tápanyagok a kívánt arányba álljanak rendelkezésre a növény számára, és megfelelő legyen az egyensúly a tápanyagok között.

  • Mivel a legtöbb talajtípus esetén több tápanyagból is hiány léphet fel, az ásványi műtrágyákkal biztosíthatók a növény számára szükséges tápanyagok. A tápanyaghiányos termőterületeken a műtrágya alkalmazása általában a terméshozam növekedését eredményezi, ami a műtrágyázás nélküli hozamnak akár többszöröse is lehet.
  • Számos tanulmány igazolta azt, hogy a nitrogéntartalmú ásványi műtrágyába beruházó gazdálkodók a betakarításnál a befektetett összeg körülbelül 5-7-szeresét is megkeresik a növekvő hozamnak köszönhetően.

Szeretne többet tudni arról, hogy miként lehet befolyásolni az Ön által is termelt növény hozamát?

A Yara megosztja ezt a tudást Önnel

Oilseed Rape

A repce terméshozamának növelése

A következő tényezők befolyásolják a repce hozamát: az egységnyi területen lévő növények száma, a a növényen lévő becők száma, a becőkben lévő magok száma és az egyes magok súlya. A megfelelő hozam elérése érdekében szükség van magas színvonalú növénytermesztésre, amely magában foglalja a tápanyag-ellátási tervet valamint a kártevőkkel és betegségekkel szembeni védekezést.