Környezetvédelem és újrahasznosítás

A műtrágyák a megfelelő alkalmazás esetén nem károsítják a környezetet, de a rossz felhasználás eredményeként a termék vízfolyásokba kerülhet, és ott az algák kontrollálatlan növekedéséhez vezet, valamint hozzájárul az eutrofizációhoz. Ahol arra lehetőség van, a műtrágyát legalább 10 méterre kell tárolni a vízfolyásoktól és a vízelvezetőktől, valamint jó messze (pl. 50 méter) a fúrt lyukaktól, kutakról, stb.. A szórógépek megfelelő használata révén, valamint a kiszóródó anyagok és a zsákok megfelelő megsemmisítésével megelőzhető a vízfolyásokba történő szivárgás. A Yara ajánlásai között azzal kapcsolatos tanácsok is találhatók, hogy mikor érdemes felhasználni a műtrágyát a növényi tápanyagfelvétel maximalizálása érdekében. Ezzel a környezeti terhelés is csökkenthető.

A műtrágyás zsákok minősége

A zsákok védenek a nedvesség és a mechanikai behatások ellen. Polietilénből (PE), polipropilénből (PP), papírból vagy ezen anyagok kombinációiból készülnek (szelepes zsákok, teljesen „nyitott” zsákok, amelyeket hőzárással és varrással zárnak). A zsákokat a megadott specifikációk alapján készítik:  

 • A papír súlya, rétegszáma 
 • A műanyag fólia (PE) vastagsága 
 • A szövet súlya (szőtt PP) 
 • Szilárdság és nyúlás 
 • Méret 
 • Adalékanyagok, mint például az UV-stabilizátorok

A műtrágya csomagolásának újrahasznosítása

A zsákokat rázással kell kiüríteni, mivel így tudjuk a lehető legtöbb műtrágyát kiszórni belőlük. Az üres zsákokat nem veszélyes hulladékként kell kezelni, illetve visszaküldeni újrahasznosításra. A vizsgálatok során az ilyen módon kiürített zsákok csak nyomokban tartalmaztak műtrágya maradványokat, s emiatt lehet nem veszélyesnek tekinteni őket. A csomagolóanyagok újrahasznosításával kapcsolatosan egyéb kötelezően betartandó nemzeti irányelvek is léteznek. Általában a következő szempontokat kell figyelembe venni:

 • A csomagolóanyag hulladék mennyiségének minimalizálása a termékmennyiségéhez igazított csomagméretek révén. 
 • Ne használja újra az üres csomagolóanyagokat (zsákokat) műtrágya csomagolására. 
 • Ürítse ki, háromszor öblítse ki ki és szárítsa meg a folyékony termék kannáját. Az öblítésre használt vizet biztonságosan kezelje, és lehetőleg tegye visssza az öblítőtartályba a felhasználáskor. 
 • Teljesen ürítse ki a por állagú termékek csomagolását. 
 • Az üres csomagolóanyagot a típusa szerint válogassa szét.

0.4 Recycling ImageKeresse a megfelelő szimbólumot újrahasznosításkor: 

2: HDPE: Nagy fajsúlyú polietilén
A HDPE enyhén viaszos és félmerev. Nem törik. Úszik a vizen. 

4: LDPE: Kis fajsúlyú plietilén
Az LDPE-t rugalmas zsákoknál használják. Az újrahasznosított LDPE-t gyakran használják bevásárlószatyrok készítéséhez. 

5: PP: Polipropilén
A PP szálakra esik szét, és vegyszer szagot áraszt égés közben.

A hibás műtrágyát biztonságos módon kell kezelni. Ha nem is lehet felhasználni a műtrágyázáshoz, attól még tartalmaz értékes tápanyagokat. Ezért ellenőrizze, hogy az ajánlott módon lett-e összegyűjtve, és felhasználva. Ha már nem lehet felhasználni, akkor veszélyes hulladékként kell kezelni.

A Yara ajánlása a YaraVita termékek újrahasznosításával kapcsolatban