Az őszi búza terméshozamának növelése

A hozam szempontjából a búza két legfontosabb alkotóeleme a területegységenkénti szemmennyiség, valamint az egyes szemek súlya. A magas hozam a megfelelő levél- és hajtásszám, illetve a zöld levélzet biztosításával, valamint a kalászonkénti szemmennyiség és a szemek méretének növelésével érhető el. A makro- és mikroelemeket is tartalmazó kiegyensúlyozott tápanyagellátás fontos szerepet játszik ezen összetevők megfelelő szabályozásában.   

Tápanyag-ellátás és az őszi búza terméshozama

Makroelem felvétel őszi búzában

Nutrient Uptake in Wheat

A nitrogén és a kálium az a két tápelem, amelyre a legnagyobb mennyiségben van szükség a búza magas terméshozamának fenntartásához.

A foszforigény másrészről igen hasonló a kénigényhez. A tavaszi gyors vegetációs időszakban van szükség az összes makroelemre.

Macronutritient Uptake

Mikroelem felvétel az őszi búzában 

A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás fontos, és egyaránt tartalmaznia kell a mezo-, valamint a mikroelemeket is, amelyek lényeges szerepet játszanak a magas terméshozamok biztosításánál.

Micronutritient Uptake in Winter Months

A Yara tanácsai az őszi búza terméshozamával kapcsolatban

Maintaining a Green Leaf Canopy

Az egészséges levélzet biztosítása

A megfelelő levélstruktúra kifejlődését követően a magas búza terméshozamot elősegítő másik tényező az egészséges levélzet fenntartása egészen a szemfejlődési szakaszig.