A nitrogén szerepe a burgonya termesztésében

A nitrogén fontos a teljes növekedési szakaszban a magas hozam biztosításához. Többek között ez biztosítja a levelek fotoszintézisét.

A nitrogén hatása a növekedési szakaszokban

Szakaszok  A nitrogén hatása
Vetés Korai növekedés és szárazanyag-tartalom
Gyökeresedés Szükséges mennyiség a veszteségek csökkentésére
Gumóképződés
Virágzás és gumónövekedés Gumónövekedés fenntartása
Tudjon meg többet: A tápanyagok szerepe a burgonya növekedési szakaszaiban.

Útmutató nitrogén alkalmazásához burgonya esetén

A szükséges nitrogén mennyisége több összetevőtől függ. Először is ismernünk kell a talajnak a tápanyag-szolgáltató képességét, és a burgonya tápanyagigényét. Számolnunk kell az esetleges kimosódási veszteséggel is. Nitrogénből 5 kg hatóanyagban határozzák meg a tápanyagigény szintet 1 tonna gumó értékre vetítve.

A burgonya nitrogén igénye az intenzív lombtömeg kialakulása idején a legnagyobb. A termés mennyisége és minősége szempontjából egyaránt fontos a felvehető tápelem arány is. A tenyészidőszakra vonatkoztatva a N/K arány 1:2 határértéket ne lépje túl. A korai túlzott nitrogén használat a gumók kialakulásának rovására vezethet.

Nitrogén hiánytünet a burgonyában

A nem kielégítő, hiányos tápanyag ellátást a növény enyhébb hiány esetén a lombozaton, fokozottabb hiány esetén, a gumókon is hiánytünetekkel jelzi, melyek már a termés csökkenésén kívül a minőséget és a tárolhatóságot nagymértékben befolyásolja.

Ha a burgonya nitrogén hiányos, a levelei sápadt sárgák/zöldek, kisméretűek és korán lehullanak. A növény növekedési hibás; vékony szárú. A gumók száma és formája nem lesz megfelelő.

Tudjon meg többet a burgonya nitrogén- és más tápelemhiányairól:  A burgonya tápanyag-ellátása.