Az egészséges burgonya

A növényi tápanyagokat elsősorban a jobb hozammal és minőséggel azonosítjuk, ezért igyekszünk garantálni, hogy az ásványi anyagok hiánya ne korlátozza a növekedést és a növény fejlődését. Mindazonáltal a növényi tápanyagok növelhetik a növény betegségekkel szembeni ellenállóképességét is. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás garantálja, hogy a növény sejtkultúrája erőteljes és rugalmas legyen, miközben a túlzott tápanyag-felhalmozódás ártalmas is lehet a növény egészséges fejlődése szempontjából. Több olyan kísérletet is találunk, amelyben részletesen bemutatják, hogy az egyes tápanyagok milyen szerepet játszanak a növény fejlődésében. Ezek között találjuk a nitrogénnel, káliummal, magnéziummal, mangánnal, cinkkel, rézzel és molibdénnel végzett kísérleteket is.

Levélbetegségek

Az egyoldalú és túlzott nitrogén alkalmazása elősegítheti a levélbetegségek kialakulását, különösen a tenyészidőszak későbbi periódusaiban, amikor is késleltetheti az érési folyamatot és megnövelheti a penészbetegségek kialakulásának kockázatát.

Gumóbetegségek

A kalcium egy fontos tápanyag a gumóbetegségek megelőzéséhez, mivel a sejtfal megerősítésével a gumóhéj is erősebbé válik, így pedig ellenállóbbá tehetjük a növényt egy sor betegséggel szemben. A bór úgy fokozza a kalcium hatását, hogy javítja a tápanyagfelvételt, amivel csökkenthető a sugárgombás varasodás és egyéb gumóbetegségek előfordulása. A cink képes a minimumra csökkenteni a poros varasodás kockázatát, a kén pedig csökkentheti mind a poros, mind pedig a sugárgombás varasodás fertőzésének veszélyét.

Mit tanácsol a Yara a burgonya betegségeivel kapcsolatban?

Reducing potato Foliar Diseases

A burgonya levélbetegségeinek csökkentése

A szárazanyag-tartalom fontos mind az étkezési, mind pedig a feldolgozóipari burgonya esetén. A 18-20%-ot meghaladó szárazanyag-tartalommal rendelkező gumók sokkal érzékenyebbek a fizikai sérülésekre, s sokkal könnyebben szétesnek főzés közben.
Reducing Potato Skin Diseases

A burgonyahéj betegségeinek csökkentése

A burgonya héjának minősége egyre fontosabbá válik, mivel a fogyasztók a tiszta, egészséges héjú burgonyát keresik, különösen akkor, ha előre csomagolt vagy lédig kiszerelésű burgonyát vásárolnak
Ridurre Incidenza del Marciume nella Patata

A lágyrothadás előfordulásának csökkentése

Lágyrothadás alatt egy sor olyan betegséget értünk, amelyet meleg időjárást kedvelő baktériumok okoznak, általában az Erwinia spp, amely a gumó fizikai sérülése során jut be a növénybe, s megrohasztja azt a tárolás során.