Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek többségét világszerte a friss áru piacra termesztik. A legfontosabb követelmények az íz, a méret, a forma és a héj színe a kereskedők valamint a vásárlók részéről, akik kimagasló minőségű terméket várnak el egész évben.

Pome Fruit

A feldolgozó üzemek - miközben toleránsabbak a megjelenéssel kapcsolatban - szintén a jó minőségű gyümölcsöt keresik. Érdekeltek, hogy érettebb, tápelemben gazdag, színes, ízletes és magas minőségű gyümölcshöz jussanak, beleértve a megfelelő savtartalmat, a teljes oldható szárazanyag-tartalmat (TSS) és főleg a cukortartalmat.

Az almafélék minősége mind a friss áru piac és a feldolgozó ipar számára szoros kapcsolatban van a gyümölcs érettségi állapotával. A szüret időpontja meghatározó. A termelőknek meg kell bizonyosodni arról, hogy a gyümölcs a megfelelő állapotban van és nem romlik meg a tárolás során. Az éretlen gyümölcs kemény és ízetlen lesz. A túlérett gyümölcs érzékenyebb lesz a tárolásra, és hamarabb megromlik.

Az egészséges almaféléknél kisebb eséllyel alakul ki keserűfoltosság, lenticellafoltosság és üvegesedés. Az egészségtelen termék nem felel meg a fogyasztói elvárásoknak, és elutasítják a piacon. Tehát csökkenti a termelő bevételét miközben pazarolja az erőforrásokat. Az egészségtelen termésnél egyaránt kialakulhat héjbarnulás (szkaldosodás), belső rothadás, vagy lucernaszínűség (zöldhéjúság).

Továbbá a gyümölcs gyengébb védelmi mechanizmussal rendelkezhet és ezáltal kevésbé elenálló lesz a gombák, rovarok, valamint az abiotikus stressz ellen, mely érinti a növény növekedését és minőségét.

A megfelelő tápanyag-ellátás nélkülözhetetlen, hogy a tápelemek hiánya ne korlátozza a gyümölcs minőségét.

A Yara tanácsai az almatermésűek minőségével kapcsolatban

Pome Fruit

A szkaldosodás elkerülése almatermésűeknél

A szkaldosodás, vagy más néven héjbarnulás a sárga vagy "kipirult" foltok a gyümölcs héján, melyet a közvetlen napsugárzás és az azt gyakran követő hűvösebb, felhősebb periódus okoz.