A hagyma hozamának befolyásolása

vöröshagyma fokhagyma hozamánakA legjobb terméshozamot ott lehet elérni, ahol a talaj jó vízelvezetésű, a vízellátás nem korlátozott, és a tápanyagok készen rendelkezésre állnak. A hő- és az aszálystressz jelentősen hátráltathatja a fejlődést, ha kritikus időszakokban éri a növényt. Az ültetési sűrűség jelentősen befolyásolja a vöröshagyma és a fokhagyma fejméretét és mennyiségét. Nagyobb a hozam ott, ahol a buroklevelek hamarabb kifejlődnek, és hosszabb ideig meg is maradnak a fejesedés előtt.

Tápanyag-ellátás és a vöröshagyma valamint a fokhagyma terméshozama

A vöröshagyma és a fokhagyma viszonylag alacsony tápanyagfelvételi hatékonysággal bír a vastag gyökerek, valamint a kevés és rövid hajszálgyökerek által jellemzett sekély gyökérrendszer miatt. Emiatt kritikus fontosságú az, hogy az alkalmazott műtrágyázási gyakorlatot ezekhez a körülményekhez igazítsuk az optimális hozam elérése érdekében. Fontos, hogy a tápanyagokat gyakran és könnyen felvehető formában juttassuk a lehető legközelebb a gyökérzónához.

Tanyagfelvétel

A jellemző tápanyagfelvételi adatok azt mutatják, hogy a nitrogén és a kálium az a tápanyag, amelyre viszonylag nagy mennyiségben van szüksége a vöröshagymának és a fokhagymának. Ezek a tápanyagok alapvető fontosságúak a nagy mennyiségű, értékesíthető terméshozam biztosításához. Nagy mennyiségű nitrogénre van szükség a növény igényeinek kielégítéséhez. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne adagoljuk túl a nitrogént, különösen a fejet képző hagymáknál, mivel az késleltetheti az érést, valamint puhább fejet és tárolás közbeni rothadást eredményezhet.

A nitrogénhez hasonlóan a foszforra is a növény fejlődésének korai szakaszában van a legnagyobb mennyiségben szükség a megfelelő gyökérfejlődés és a növekedés meggyorsítása érdekében. A kálium különösen fontos ott, ahol a nitrogént nagy mennyiségben juttatják ki, mivel ez a szárazanyag- és a cukorfelhalmozás fokozásával segít biztosítani a jó terméshozamot.

Mikrotápelemek

Miközben sokkal alacsonyabb mennyiségben van szükség mikrotápanyagokra a hagymatermelésnél a megfelelő hozam és minőség biztosításához, ezen nyomelemek megfelelő egyensúlya igencsak fontos. A legnagyobb mennyiségben szükséges legfontosabb mikrotápanyag a bór és a vas, mivel ezek hatással vannak a hozamra és a minőségre. A cink pedig a csírázásban játszik szerepet.

A Yara tanácsai a vöröshagyma és a fokhagyma terméshozamával kapcsolatban

bulb size

A hagyma fejméretének növelése

Az ültetési sűrűség egy nagyon fontos növénytermesztési tényező a vöröshagyma és a fokhagyma fejméretének meghatározásához.