A kálium szerepe a hagyma termesztésekor

A kálium a szénhidrátok és a cukor termelésében, valamint a fejhez való eljuttatásában, továbbá az enzimaktivációban és a fehérjék szintézisében vesz részt. Ezenkívül fenntartja a növény ion- és vízegyensúlyát, s ezáltal javítja a fagy- és az aszálykárral szembeni ellenállóképességet.

A kálium hatása a növekedési szakaszokban

Szakasz A kálium hatása
Vetés előtt Elősegíti az erőteljes korai növekedést.
Vegetatív növekedés Biztosítja a folyamatos növekedést és fejlődést.
Fejképződés A legnagyobb mennyiségben ebben a szakaszban van rá szükség a hozam és a minőség érdekében.
Fejesedés Szárazanyag és a cukorfelhalmozódás, valamint a minőség maximalizálása.
Tudjon meg többet: A hagyma növekedési szakaszai.

A kálium alkalmazásának általános irányelvei

A hagymaféléknek viszonylag nagy a káliumigénye. A maximális káliumfelvétel később történik, mint a nitrogén esetén, és a fejképzés, valamint a fejesedés időszakában éri el a csúcsát. Ugyanakkor a túlzott mértékű alkalmazása hozamcsökkenéshez vezethet.

Káliumhiány a hagymánál

A levélcsúcsok bebarnulnak, az idősebb leveleknél pedig enyhe sárgulás indul el. A növekedés lelassul, a levelek pedig merevvé válhatnak. A teljes levélzet elfonnyadhat, és emiatt vékonynak és papírszerűnek tűnhet. A hagymafej puha lesz, a héja pedig vékony.