A nitrogén szerepe a hagyma termesztésekor

A nitrogén alapvető fontosságú összetevője az enzimeknek, vitaminoknak, a klorofillnak és egyéb sejtalkotóknak, amelyek mindegyike fontos a növény fejlődéséhez és növekedéséhez.

A nitrogén hatása a növekedési szakaszokban

Szakasz A nitrogén hatása
Vetés előtt Elősegíti az erőteljes korai növekedést.
Vegetatív növekedés Biztosítja a folíamatos növekedést és fejlődést.
Fejképződés Nitrát formájában segít fenntartani a hagyma növekedését és a korai fejlődést.
Fejesedés Kisebb mennyiségben szükséges, hogy segítsen a szárazanyag termelés fenntartásában, de ne rontsa a hagyma minőségét.
Tudjon meg többet: A hagyma növekedési szakaszai.

A nitrogén alkalmazásának általános irányelvei

A nitrogén a jó terméshozamhoz és a nagyobb hagymafejekhez szükséges legfontosabb tápanyag. Általában nagy mennyiségben van rá szükség: 150 kg/ha vagy még ennél is több. A differenciált kijuttatás hatékonyabb, mint a szórás. Mivel a növény sekélyen gyökerezik, és a gyökérzet nem túl elágazó, általános gyakorlat, hogy megosztva juttatják ki a nitrogént a tápanyag-felvételi hatékonyság maximalizálása céljából. Az is fontos, hogy a nitrogént a megfelelő formában juttassuk ki annak érdekében, hogy a tápanyag-felvétel mértékét maximalizálni lehessen a növény fejlődésének meghatározott időszakaiban.

Nitrogénhiány a hagymánál

A tápanyaghiányos növények fejlődése lelassul, és halványsárga-zöld színűre változnak a levelek. Az új levelek vékonyak, merevek és kisebb átmérőjűek lesznek, valamint a törésre is hajlamosabbak.