A repce terméshozamának növelése

A következő tényezők befolyásolják a repce hozamát: az egységnyi területen lévő növények száma, a a növényen lévő becők száma, a becőkben lévő magok száma és az egyes magok súlya. A megfelelő hozam elérése érdekében szükség van magas színvonalú növénytermesztésre, amely magában foglalja a tápanyag-ellátási tervet valamint a kártevőkkel és betegségekkel szembeni védekezést.

Tápanyag-ellátás és a repce hozama

A növények számára a tápanyagok nélkülözhetetlenek; különösen igaz ez a repcére. Bármely tápelem hiánya hátráltatja a növekedést, így csökkenti a terméshozamot, és ezáltal a profitot is a termelő számára. Ezért igen fontos, hogy minden tápelem a megfelelő mértékben és kiegyensúlyozott arányban legyen hozzáférhető a repce számára úgy, ahogy a növénynek szüksége van rá.

Összehasonlítva a többi szántóföldi növénnyel (gabona), a repcét azt különbözteti meg, hogy jelentősebb a tápanyag igénye. Azonban a repce a tápanyagok egy részét visszajuttatja a talajba, ezáltal kiváló elővetemény a vetésforgóban.

Mivel a legtöbb talaj hiányt szenved valamelyik tápelemből, a műtrágya jelenti e tápanyagok forrását a növény számára. A műtrágyák alkalmazásával általában a hozam többszörösét lehet elérni ezeken a talajokon.

Development of average oilseed rape yield

Számos tanulmány bizonyította, hogy a műtrágyába való befektetés átlagosan 4-5-szörös megtérülést eredményez a megnövekedett hozam miatt. A magas hozam a megfelelő tápanyag-ellátási stratégiából következik, amely figyelembe veszi a két legfontosabb elem mennyiségét és arányát.

Fertilizer application time based on growth stage
Oilseed Rape Canopy Development

Levélzet kialakulása - Zöldfelület index (GAI)

A növény termesztése az ideális döntések meghozatalával, a magágy elkészítésével, illetve a megfelelő talajszerkezet kialakításával kezdődik, annak érdekében, hogy a gyors és egyenletes csírázást elősegítsük.