A repce minőségének befolyásolása

A repce tulajdonságainak minősége a végfelhasználó specifikus igényeihez igazítható. A fő tulajdonságok, amelyeket figyelembe kell venni; az olajhozam és a glükozinolát-tartalom. A növény táplálása befolyásolja ezt a két tulajdonságot; ezért ahhoz, hogy a kívánt minőséget elérjük, fontos, hogy a növény számára kiegyensúlyozott tápanyag-ellátást biztosítsunk. Az olaj felhasználása függ e két minőségi faktortól az eruka sav mellett, amely már jelentős mértékben nincs jelen a növényben.

Az őszi káposztarepce felhasználása a következő célokra történik:

  • Olaj emberi fogyasztásra
  • Megújuló nyersanyag a vegyipar számára
  • Megújuló energiaforrás - Bioüzemanyag
  • Magas energia- és fehérjetartalmú forrás állati takarmányhoz
  • Zöldtrágya és takarmánynövény

A repce olaj régebben kedvezőtlen volt az emberi fogyasztás szempontjából, mert a nagy mennyiségben tartalmazott erukasav miatt rossz volt az íze. A nemesítési programoknak köszönhetően az eruka sav tartalma 40%-ról 0%-ra csökkent, míg a teljes zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavai (linolsav, linolénsav) 15%-ról 20%-ra, illetve 8%-ról 12%-ra nőttek. Összehasonlítva más növényi olajokkal, a repcében a legalacsonyonyabb a telített zsírsav (6-8%), és igen gazdag növényi szterinben. A repcében nagy arányban található telítetlen olajsav, kb. a teljes zsírsav 58-60%-a. Megfelelő  linolsavval (20-26%) és linolénsavval (10%) rendelkezik a teljes zsírsavak tekintetében, így a két sav aránya is igen kedvező (2.5:1).

Tocopherol (Tocs; vitamin E) content of major vegetable oilsAz őszi káposztarepce olaj megfelelő mennyiségű tokoferolt (E-vitamin) tartalmaz. A táblázat különböző összehasonlításokat tartalmaz a különböző olajos növények között.

A Yara tanácsai a repce minőségével kapcsolatban

Glucosinate levels

A repce glükozinolát-tartalma

A glükozinolát (GSL) a keresztesvirágúak fő kén összetevője. Másodlagos növényi anyagcsere-termékek, amelyek természetesen fordulnak elő a káposzafélékben. Ként és nitrogént tartalmazó, glükózból és aminosavból származó szerves vegyület.

Oil Content

A repce olaj hozama

Az olajhozam függ a becőben lévő magok- és a növényen lévő becők számától, valamint a területen lévő növények mennyiségétől.  Annak érdekében, hogy megfelelő minőségű olajhozamot kapjunk, a fotoszintetikus aktivitást maximalizálni kell.