A kukorica minőségének befolyásolása

08 Maize Quality Full Width Banner

Felhasználásától függően a kukoricának más-más tulajdonsága válik fontossá. Míg az állatok takarmányozására használt kukorica magas fehérje- és keményítő-tartalommal kell, hogy rendelkezzen, addig az emberi fogyasztásra szánt fajtáknál a kukoricaszemek nagy tömege és az alacsony nedvességtartalom a fontos. A növény megfelelő táplálása biztosítja a kukoricaszemek magas fehérje- és energiatartalmát, illetve silókukoricák esetében javítja a kukoricalevél minőségét.

Tápanyag-ellátás és a kukorica minősége

A nitrogén és a kén növeli a kukoricaszemek fehérjetartalmát. A növény megfelelő növekedéséhez a nitrogént kiegyensúlyozottan kell adagolni, a megdőlés kockázatának növelése és az érés késleltetése nélkül. Ezen tápanyag megfelelő mennyiségben csökkenti az érett növényben a kukoricaszemek nedvességtartalmát.

Szemes kukorica esetében a kálium hozzájárul a fehérjék és aminosavak szintjének javításához.

A foszfor elősegíti a szemek alacsony nedvességtartalmát betakarításkor, ezáltal gyorsítva a növény érését.

A mikroelemek megfelelő adagolása emellett hozzájárul a megfelelő növekedési ütem fenntartásához, elősegítve a termés magas minőségét és mennyiségét.

A Yara tanácsai a kukorica minőségével kapcsolatban